Jaunā pētījumā secināts, ka sapņo arī ķirzakas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ķirzaka "bārdainais pūķis"
Ķirzaka "bārdainais pūķis" Foto: AP/Scanpix

Zinātnieki jaunā pētījumā noskaidrojuši, ka ķirzakas līdzīgi cilvēkiem piedzīvo divas miega fāzes; tas savukārt liecina par ķirzaku spēju sapņot.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “PLOS Biology”, visu dzīvnieku smadzenes miega laikā veic ļoti nozīmīgas funkcijas, proti, tiek apstrādātas un organizētas atmiņas, tiek aizvākti dažādi metaboliskie atkritumi un tiek papildinātas neironu enerģijas rezerves. Tomēr līdz šim zinātnieki uzskatīja, ka tikai zīdītāji un daži putni piedzīvo divas atšķirīgas miega fāzes – REM (miegu ar ātrajām acu kustībām) un NREM (miegu bez ātrajām acu kustībām).

NREM miegs jeb dziļais miegs ir nozīmīgs tam, lai veidotos atmiņas un norisinātu atjaunošanās procesi. Zinātnieki uzskata, ka visi dzīvnieki piedzīvo šo miega fāzi. Savukārt REM miega laikā, kas ir sastopams retāk, norisinās sapņošana.

Jaunajā pētījumā franču zinātnieki vēlreiz pārbaudīja 2016. gadā veikto pētījumu, kurā tika atklāts, ka ķirzaku sugas “bārdainais pūķis” reptiļi piedzīvo divas atšķirīgas miega fāzes. Atkārtoti veiktie eksperimenti pierādīja 2016. gadā iegūtos rezultātus.

Zinātnieki arī novēroja, ka līdzīgs miega ritms ir arī citas sugas pārstāvjiem - tegu ķirzakām.

REM miegā, kas norisinās cilvēkiem un citiem zīdītājiem, cerebrālā un okulārā aktivitāte ir līdzīga nomoda aktivitātei. Zinātnieki noskaidroja, ka abām ķirzaku sugām REM miega laikā acu kustību ātrums bija lēnāks, bet tegu ķirzakām cerebrālā aktivitāte REM miega laikā atšķiras no nomoda aktivitātes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu