"Ryanair" reisā no Barselonas uz Londonu izcēlies rasistisks incidents

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Zemo cenu aviosabiedrības "Ryanair" reisā no Barselonas uz Londonu piektdien izcēlās nepatīkams incidents - kāds vīrietis lidmašīnā veltīja skaļus, rasistiskus apvainojumus vecāka gadagājuma sievietei, kas sēdēja tajā pašā rindā. Kopš incidenta videoieraksta publicēšanas "Ryanair" izpelnījies nosodījumu par vīrieša neizraidīšanu no lidmašīnas, vēsta raidorganizācija CNN.

Vīrietis pirms lidmašīnas pacelšanās atteicās sēdēt blakus 77 gadus vecajai melnādainajai sievietei, izkliedza viņas virzienā apvainojumus un nosauca par "neglīto, melno bastardu". Vīrietis draudēja "izstumt" sievieti no vietas, ja viņa nepārsēdīsies citur.

Incidentā iesaistījās "Ryanair" stjuarts, taču neklausīja vismaz viena pasažiera prasībai izraidīt vīrieti no lidmašīnas.

Lidmašīnas salonā notikušo nofilmēja Londonā dzīvojošais mūziķis Deivids Lorenss, kurš ar video dalījās sociālajos tīklos. "Skatoties video, jūs redzat, ka tas sākas ar šā vīrieša dusmīgo tirādi, absolūti pretīgiem, nicināmiem vārdiem, ko viņš raidīja gados vecas sievietes virzienā," telefonintervijā raidorganizācijai CNN stāsta Lorenss.

"Es dzirdēju vīrieša balsi aiz savas sēdvietas - ļoti skaļu, ļoti agresīvu," stāsta Lorenss, kurš ar lidmašīnu atgriezās mājās no darba brauciena. "Viņš kliedza: "Tinies prom no manas vietas! Kusties! Man jātiek garām.""

Lorenss uzskata, ka stjuartam vajadzēja izsaukt lidmašīnas kapteini, izraidīt vīrieti no lidmašīnas vai izsaukt policiju.

"Ja tā būtu citāda situācija un melnādains vīrietis tā izturētos pret vecu, gaišādainu sievieti, viņu izdzītu no lidmašīnas," norāda Lorenss. "Viņš droši vien tajā pašā dienā būtu nonācis Spānijas cietumā."

Lidmašīnā atradās sievietes meita. Viņa intervijā "Huffington Post" stāsta, ka strīds sācies ar to, ka viņas māte, kurai ir artrīts, uzreiz nespēja piecelties no savas vietas, lai palaistu vīrieti apsēsties viņa sēdvietā pie loga. Meita vīrietim teica, lai viņš beidz kliegt uz viņas māti.

Sieviete video beigās saka, ka vēlas pārsēsties blakus meitai.

Meita stāsta, ka viņas Jamaikā dzimusī māte esot viena no Karību salu iedzīvotājiem, ko Lielbritānijas valdība 40. un 50. gados ataicināja uz valsti, lai palīdzētu to pārbūvēt pēc Otrā pasaules kara radītajiem postījumiem. "Vīrieša vardarbīgās izturēšanās pamatā ir fakts, ka mana mamma ir melnādaina sieviete un viņš negribēja, lai viņa sēž viņam blakus, - to viņš pats saka videoierakstā," intervijā uzsver meita.

Aviosabiedrība "Ryanair" svētdien paziņoja, ka esot lietu nodevusi Eseksas policijai Lielbritānijā.

Leiboristu deputāts Deivids Lamijs aicinājis boikotēt īru lidsabiedrību, "ja tā domā, ka var ļaut rasistiskam vīrietim apsaukāt vecu melnādainu sievieti un palikt lidmašīnā".

"Ir pagājuši 63 gadi kopš Roza Pārksa atteicās sēdēt autobusa aizmugurē, un mēs pie tā neatgriezīsimies," viņš teica. Pārksa bija ASV cilvēktiesību aktīviste, kura 1955.gadā atteicās atdot savu vietu autobusa "krāsaino daļā", kad aptrūkās gaišādainajiem pasažieriem paredzētās vietas. Viņu apcietināja par Alabamas štata segregācijas likumu pārkāpšanu.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu