Tagad ir skaidrs, ka vectēva pelnu apēšana veselībai nekaitēs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kremācijas krāsns
Kremācijas krāsns Foto: RIA Novosti/Scanpix

Oktobra sākumā ārvalstu medijos izskanēja ziņa, ka kāda Kalifornijas augstskolas studente iecepa sava mirušā un kremētā vectēva pelnus cepumos un izdalīja tos saviem skolas biedriem. Jā, cepumus tie apēda. Daži pat zināja, ka cepumiem ir šāds sastāvs, tomēr nevairījās ar tiem mieloties.

Domājams, ka lielākā daļa cilvēku būtu vienisprātis, ka sava mirušā vectēva pelnu iecepšana cepumos un to izbarošana klasesbiedriem nav pārāk laba lieta. Tomēr, ja neņem vērā ētiskos aspektus, cik kaitīgi tas ir cilvēka veselībai?

Lai to noskaidrotu, izdevuma “Live Science” žurnālisti iztaujāja mikrobiologu Rolfu Haldenu (Rolf Halden). Tiesa, viņš nevēlējās komentēt tieši šo gadījumu, jo policija vēl veic izmeklēšanu, tomēr piekrita pastāstīt, kāda būtu cilvēka pelnu apēšanas ietekme uz ēdāja veselību.

Izrādās, ka īpašas problēmas šāda maltīte cilvēkam neradītu. Protams, ja cilvēks šādus cepumus ēstu, apzinoties to sastāvu, varētu rasties slikta dūša un riebums, tomēr tikai sastāva ētiskās puses dēļ.

“Kremācijas laikā cilvēka ķermenis mineralizējas, rodoties ar oglekli bagātiem pelniem, kas veselībai īpaši nekaitē. Šie pelni nav toksiski, kā arī tajos nav kādu slimību iedīgļu. Pareizas kremācijas rezultātā no cilvēka atliekām pazūd visas infekcijas – tieši tāpēc cilvēki var pelnus vēlāk glabāt mājās. Tomēr pastāv arī potenciālas briesmas, piemēram, ja līdz ar cilvēku ir sadegušas zobu plombas, tomēr tas ir maz ticams, jo parasti pirms kremācijas tās tiek izņemtas,” komentēja Haldens.

Tātad šajā konkrētajā gadījumā īpašo cepumu ēdājiem par savu veselību nevajadzētu uztraukties. Tiesa, uzskatīt šādu cepumu izgatavošanu par normālu parādību arī nevajadzētu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu