Veiktas izmaiņas Āfrikas cūku mēra otrajā un trešajā riska zonā Latvijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Veiktas izmaiņas Āfrikas cūku mēra (ĀCM) otrajā un trešajā riska zonā Latvijā, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vecākā eksperte Daiga Zvidriņa aģentūrai LETA pastāstīja, ka atbilstoši Eiropas Savienības normatīviem Jelgavas novada Jaunsvirlaukas, Valgundes, Kalnciema un Līvbērzes pagastā, Ozolnieku novada Salgales pagastā, Neretas novada Mazzalves pagastā, Vecumnieku novada Kurmenes pagastā, Tērvetes novada Bukaišu pagastā, Auces novada Bēnes, Ukru, Lielauces un Vītiņu pagastā, Dobeles novada Penkules un Zebrenes pagastā, Brocēnu novada Blīdenes pagastā, kā arī Saldus novada Novadnieku, Kursīšu un Zvārdes pagastā ir atceltas iepriekš noteiktās ĀCM trešā riska zonas, vienlaikus iekļaujot tās ĀCM otrajā riska zonā.

Savukārt ĀCM pirmajā riska zonā nav veiktas izmaiņas.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka pirmā riska zona tiek noteikta kā aizsardzības zona ap trešo vai otro riska zonu. Dzīvas cūkas un cūkgaļu no šīs zonas drīkst izvest, ievērojot PVD noteiktās biodrošības normas.

Otrā riska zona tiek noteikta pēc cūku mēra gadījumu konstatēšanas tikai savvaļas cūku populācijā. No šīs zonas aizliegts pārvietot dzīvas mājas cūkas. Savukārt cūkgaļu, kā arī gaļas izstrādājumus drīkst izvest, ievērojot PVD noteiktās biodrošības normas.

Turpretī trešā riska zona tiek noteikta pēc cūku mēra gadījumu konstatēšanas mājas cūku novietnēs un savvaļas cūku populācijā. No šīs teritorijas nedrīkst izvest ne dzīvas cūkas, ne cūkgaļu un tās izstrādājumus, ne arī mežacūku gaļu un tās izstrādājumus.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu