Pabriks un Bordāns apsprieduši viens otra iespējamu nominēšanu premjera amatam (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) premjera amatu kandidāti - Artis Pabriks un Jānis Bordāns - pirmdien apsprieduši viens otra iespējamu nominēšanu premjera amatam,   pastāstīja Pabriks.

Pēc viņa paustā, šodien sarunā "izspēlēti" abi varianti - gan ja nomināciju no Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa saņemtu Pabriks, gan ja to saņemtu Bordāns.

Pabriks norādīja, ka samērā garā saruna divatā bijusi ļoti atklāta un tajā ticis spriests gan par drošības jautājumiem, gan par valsts attīstību kopumā. Abi politiķi vienojušies uzturēt tiešu kontaktu, kas vairo savstarpējo uzticēšanos. Sarunā ticis runāts par labas sadarbības starp AP un JKP veicināšanu un iezīmējusies gatavība uzturēt labas attiecības starp abiem politiskajiem spēkiem, norādīja politiķis.

Politiķiem esot bijusi vienota izpratne, ka valdības veidošanas sarunās jāvirzās uz priekšu ātrāk. Pabriks norādīja, ka Ministru kabineta veidošanā ir jābūt produktīviem un nevar tikai gaidīt, kad notiks partiju grupu tikšanās.

Bordāns aģentūrai LETA sacīja, ka sarunas mērķis ar Pabriku bija "kontaktu uzņemšana" un ka tikšanās nebija saistīta ar kādu vienošanos panākšanu. Šāda saruna bija nepieciešama, lai nākotnē nerastos kādi pārpratumi un sarunas notiktu "pa tiešo", lai nepieļautu situāciju, kad kāds nav informēts vai no citurienes ir saņēmis nepatiesas ziņas. Līdz ar to politiķim par šo sarunu neesot papildu komentāru.

Bordāns pašlaik aizpilda nepieciešamo dokumentu formu attiecībā uz pielaides valsts noslēpumam saņemšanu, un tuvākajās dienās tā tiks iesniegta drošības dienestiem atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem. Nepieciešamības gadījumā attiecīgie dokumenti tiks iesniegti arī Valsts prezidentam.

Partijas "KPV LV" Ministru prezidents amata kandidāts Aldis Gobzems, vaicāts par gatavību tikties ar Pabriku un Bordānu, aģentūrai LETA norādīja, ka viņš tiekas un sarunājas ar visu partiju politiķiem, piemēram, ar Bordānu tikšanās notiekot reizi nedēļā. "KPV LV" rīkosies atbilstoši partijas tikšanos grafikam, un rītdien, 23.oktobrī, paredzēta tikšanās ar AP pārstāvjiem. Politiķis norādīja, ka pašlaik notiek normāls valdības veidošanas process un ka "KPV LV" pragmatiski pieiet sarunu turpmākajai gaitai.

Gobzems plāno šodien aizpildīt un iesniegt pielaidei valsts noslēpumam nepieciešamos dokumentus. Vaicāts, kam plāno tos iesniegt, politiķis norādīja, ka viņam par šiem dokumentiem bijusi saruna tikai ar Valsts prezidentu. Reizē nepieciešamības gadījumā politiķis gatavs attiecīgos dokumentus iesniegt arī drošības iestādēs.

AP premjera kandidāts arī norādīja, ka ir ieinteresēts un labprāt tiktos ar partijas "KPV LV" premjera amata kandidātu Aldi Gobzemu. Pabriks teica, ka viņa iespējas piedalīties kādās sarunās nedēļas garumā ierobežos nepieciešamība kā Eiropas Parlamenta deputātam uzturēties ārpus Latvijas.

Attiecībā uz pielaides saņemšanu valsts noslēpumam Pabriks pašlaik gatavojot attiecīgo aptaujas lapu un cer, ka Valsts prezidents to saņems otrdien.

Kā ziņots, Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc pagājušās nedēļas otrajā pusē notikušajām konsultācijām ar 13. Saeimā ievēlētajām partijām paziņoja, ka Ministru prezidenta amatam turpinās izvērtēt "Attīstībai/Par!" pārstāvja Pabrika, "KPV LV" pārstāvja Alda Gobzema un JKP pārstāvja Bordāna kandidatūras.

Valsts prezidents gaida, ka turpmākajā politisko partiju konsultāciju laikā tiks panākta vienošanās par vairākuma atbalstu vienam no šiem kandidātiem.

Vējonis arī uzsvēra, ka izvirzīs tikai tādu Ministru prezidenta amata kandidātu, par kuru nebūs šaubu par viņa iespējām saņemt atļauju pieejai valsts noslēpumam. Lai noskaidrotu iespējamību saņemt atļauju pieejai valsts noslēpumam, viņš aicinājis visus trīs potenciālos premjera amata kandidātus iesniegt nepieciešamos dokumentus.

Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Juris Rozenvalds aģentūrai LETA pauda viedokli, ka starp šiem kandidātiem Pabriks varētu būt kompromisa figūra.

Vaicāts, vai būtu gatavs strādāt Pabrika ("Attīstībai/Par!") vadītā valdībā, Bordāns šorīt intervijā Latvijas Radio teica, ka līdz šim Pabriku pie sarunu galda valdības veidošanas sarunās nav saticis.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu