Vai suns saprot, ko tu tam saki? Atbild zinātnieki (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Suns ar cepuri mutē
Suns ar cepuri mutē Foto: Mary Evans Picture Library/Scanpix

Visiem zināms, ka suņi spēj zināmā veidā atbildēt uz cilvēku vārdiem, tomēr ne vienmēr ir skaidrs, kas tieši norisinās suņa smadzenēs, kad tie izdzird cilvēka izteiktu komandu. Vai tie vēro žestus, lai saprastu, ko cilvēks ir domājis ar attiecīgo vārdu? Vai, izdzirdot, piemēram, vārdu “cepums”, tie savā prātā vizualizē šo kārumu vai iztēlojas tā garšu? Jaunā pētījumā ASV zinātnieki nopietni ķērušies klāt šāda veida jautājumiem, izpētot suņu smadzeņu aktivitāti, kad tie izdzird kādu sev zināmu vai nezināmu vārdu.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Frontiers in Neuroscience”, zinātnieki izpētīja 12 dažādu sugu suņu smadzenes, kas bija iemācīti sasaistīt divus dažādus objektus ar tādiem vārdiem kā “pīle”, “zils” un “pludmales bumba”.

Abus objektus, kas katram sunim bija atšķirīgi, no mājām atnesa suņu saimnieki, vai tie tika paņemti no pētnieku savāktajām suņu mantiņām. Vienam objektam bija jābūt mīkstam, piemēram, mīkstajai rotaļlietai, bet otram – cietam, piemēram, gumijas rotaļlietai. Galvenais, lai starp abiem objektiem būtu pietiekami liela atšķirība.

Vairākus mēnešus suņi tika trenēti sasaistīt šos objektus ar īpaši izvēlētiem vārdiem, lai, cilvēkam pasakot šo vārdu, suns atnestu attiecīgo mantiņu.

Pēc tam suņiem bija mierīgi jāsēž magnētiskās rezonanses iekārtā, ko tie bija iepriekš iedresēti darīt. Kamēr suns atradās iekārtā, saimnieks stāvēja tam blakus un teica vārdus, kas atbilda attiecīgajam objektam. Lai noskaidrotu, kā suņi reaģē uz nezināmiem vārdiem, attiecīgais saimnieks tiem arī rādīja jaunus objektus, piemēram, cepuri un apzīmēja tos ar nesakarīgiem vārdiem.

Rezultātā izrādījās, ka suņi faktiski spēj orientēties starp vārdiem, ko tie zina un jauniem vārdiem. Smadzeņu analīze parādīja, ka visu suņu smadzenēs norisinās atšķirīga aktivitāte dažādos reģionos, kad tie dzird pazīstamus un nepazīstamus vārdus.

Dažiem suņiem lielāka smadzeņu aktivitāte norisinājās smadzeņu parietotemporālajā garozā – vietā, kas līdzinās cilvēka smadzeņu reģionam, kas ļauj mums apstrādāt un saprast dzirdētos un izlasītos vārdus.

Savukārt citu suņu smadzenēs lielāka aktivitāte norisinājās citos smadzeņu reģionos. Zinātnieki sprieda, ka tas atkarīgs no attiecīgā suņa šķirnes un izmēra.

“Pārsteidzoši ir tas, ka šā eksperimenta rezultāti krasi atšķīrās no tā, kas zināms par cilvēku smadzenēm, proti, cilvēku smadzenēs aktivitāte ir lielāka, izdzirdot zināmus, nekā jaunus vārdus,” teica pētījuma autore Ešlija Pričarda (Ashley Prichard).

Tas, iespējams, liecina par to, ka suņi ļoti cenšas saprast, ko saka saimnieks.

Lai arī pētījums nenozīmē to, ka labākais veids, kā pievērst suņa uzmanību, ir runāt ar to, tomēr pierāda, ka suns patiesi zina, ko nozīmē “cepums”.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu