Tiek noslēgta pirmā Rīgas Biennāle

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Katerina Gregos
Katerina Gregos Foto: RIBOCA

Lai pieredzētu Rīgas Starptautisko laikmetīgās mākslas biennāli, ir atlikušas tikai dažas dienas. Tuvojoties noslēguma dienai, 28. oktobrim, kad tiks slēgtas durvis septiņās biennāles norises vietās, apmeklētāju interese arvien pieaug. Turklāt svētdien, Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles izstādes "Viss bija mūžīgs, līdz pārstāja tāds būt" pēdējā dienā gaidāmi vairāki īpaši notikumi, informē Inese Dābola, Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles pārstāve.

2016. gadā aizsāktā ideja ir vainagojusies ar ambiciozu un ievērības cienīgu notikumu laikmetīgajā mākslā, kas ir piešķīris Rīgas kultūras dzīvei jaunu dimensiju. Nenoliedzami, daudziem Rīga bija šīs vasaras intriģējošākais kultūras galamērķis. Pateicoties biennālei, interesentiem ir iespēja iepazīt 104 mākslinieku darbus, kā arī nokļūt vietās, kas citkārt apmeklētājiem ir slēgtas vai atrodas ārpus tradicionāliem maršrutiem. Kopumā izstādes vadošās kuratores Katerinas Gregos un biennāles dibinātājas, komisāres Agnijas Mirgorodskas vadībā mākslinieki radījuši 141 mākslas darbu, tostarp arī 10 liela mēroga mākslas instalācijas pilsētvidē.

Biennāles organizatori iesaka izstādes pēdējā nedēļā ņemt vērā faktu, ka, lai iepazītu visus izstādītos darbus, būtu jāieplāno divas dienas. Apmeklētāju ērtībai izstāde pēdējā nedēļā - no 22. oktobra līdz 28. oktobrim atvērta visas dienas - pirmdien, otrdien, ceturtdien, piektdien, sestdien, svētdien no plkst. 11.00 līdz plkst. 20.00, savukārt, trešdien, 24. oktobrī, no plkst. 10.00 līdz plkst. 18.00 visas norises vietas būs pieejamas bez maksas apskatei. Kā arī šonedēļ, katrā biennāles norises vietā notiks arī tūres kuratores Katerinas Gregos vadībā (angļu valodā).

Biennāles noslēguma dienā, svētdien, 28. oktobrī, ir gaidāmi vairāki pasākumi noslēguma programmas ietvaros:

- Ģimenes ir aicinātas pavadīt noslēdzošo biennāles svētdienas pēcpusdienu radošā gaisotnē, no plkst. 12.00 līdz plkst. 15.00 veidojot jaunas formas un tēlus mākslinieces Ilzes Egles vadītajā darbnīcā "Dekonstruē un radi”. Darbnīca notiks LU bijušajā Bioloģijas fakultātes ēkā, Kronvalda bulvārī 4, dalība tajā ir bez maksas.

- plkst. 15.00 Andrejsalā muzikālajā performancē “Flatlands” (Līdzenumi) somu – itāļu mākslinieks Jani Rušika (Jani Ruscica) ar mūziķu ansambli animēs trīs objektus, kas atdzīvinās instalāciju. Perfomances laikā mūzikas materiāla plašums, kas tiek raidīts ar šo priekšmetu palīdzību, ir no abstraktas skaņas līdz jebkura veida mūzikai – gan laikmetīgai, gan vēsturiskai, improvizētai un programmētai.

- plkst. 19.30 Aleksisas Bleikas darbs she who has no crown/viņa, kurai nav kroņa tiešraide no LU Bioloģijas fakultātes. Savā, speciāli Rīgas biennālei jaunradītajā darbā, Bleika pārskata un no jauna interpretē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekciju no 1945.- 1990. gadam un tajā esošod darbus. Viņa pēta, kā sievietes tika attēlotas saistībā un pretstatā sociālistiskā reālisma doktrīnas ideoloģiskajai lomai. Piedaloties skaņu māksliniekiem Lisokot un ELVI (Elviss Zants), būs dzirdamas arī Bleikas balss modulācijas. Māksliniece šajā darbā soniski pēta (ne)redzamības un cenzūras jautājumus saistībā ar dzimti, pašizpausmi, seksualitāti un nacionālajiem naratīviem.

Vairāk par noslēguma programmu - rigabiennial.com.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu