Premjers: Itālija saglabās budžeta plānus, taču kontrolēs deficītu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
 Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte
Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte Foto: Reuters/ScanPix

Itālijas valdība pirmdien atbildēja uz Eiropas Savienības (ES) kritiku saistībā ar tās budžeta plāniem, Romai solot saglabāt ieplānoto valsts tēriņu pieaugumu un rūpīgi ievērot savus noteiktos deficīta mērķus.

"2019.gada budžeta deficīts 2,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP) apmērā ir griesti, ko mēs stingri esam apņēmušies ievērot," žurnālistiem norādīja Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte pēc tam, kad valdība Briselei bija nosūtījusi atbildes vēstuli.

Valdībai bija laiks līdz pusnaktij, lai atbildētu uz Briseles bažām par budžeta plāniem nākamajam gadam.

Tāpat Konte uzsver, ka Itālija paliks gan ES, gan eirozonas sastāvā.

"Itālijai nepastāv iespējas izstāties no ES, izstāties no Eiropas vai eirozonas," sacīja Konte.

Četru lappušu garajā Eiropas Komisijai (EK) nosūtītajā vēstulē Itālijas valdība atzīst, ka tās budžets neatbilst ES stabilitātes un izaugsmes pakta normām.

Jau ziņots, ka EK ceturtdien oficiāli brīdināja Itāliju, ka tās budžeta plāni 2019.gadam rada nopietnas bažas un pieprasīja Romai sniegt paskaidrojumus par novirzīšanos no ES fiskālās disciplīnas noteikumiem.

Itālijas valdība paredzējusi, ka budžeta deficīts nākamgad veidos 2,4% no IKP krietni pārsniedzot 0,8%, ko bija prognozējusi iepriekšējā valdība.

Pēc valdības ieceres, 2020.gadā deficītam vajadzētu samazināties līdz 2,1%, bet 2021. gadā - līdz 1,8%.

EK norāda, ka Itālijai nepieciešams samazināt budžeta deficītu, lai sāktu samazināt tās apjomīgās parādsaistības, kas jau tagad pārsniedz 130% no IKP un ir krietni virs ES noteiktā 60% limita.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu