"Facebook" slēdz lapas un kontus Brazīlijas prezidenta kandidāta Bolsonaru atbalstam

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Sociālais tīkls "Facebook" ir slēdzis 68 lapas un 43 kontus, kas saistīti ar mārketinga grupu, kura centusies uzlabot Brazīlijas prezidenta vēlēšanu galēji labējā kandidāta Žaira Bolsonaru izredzes uzvarēt.

"Facebook" paziņoja, ka ir rīkojies pret lapām un kontiem, kas saistīti ar grupu "Raposos Fernandes Associates" (RFA), "par mūsu faktu sagrozīšanas un spama politikas pārkāpšanu".

"Aiz RFA stāvoši cilvēki radīja lapas, izmantojot viltus kontus vai daudzus kontus ar tiem pašiem nosaukumiem," un pēc tam "izmantoja šīs lapas, lai nosūtītu lielus daudzumus klišķu ēsmas ar nolūku novirzīt cilvēkus uz tīmekļa vietnēm, kuras ir .. reklāmu fermas," piebilda "Facebook" savā paziņojumā.

"Facebook" uzstāja, ka šīs lapas un konti tika dzēsti par spama sūtīšanu, nevis "to sūtītā satura tipa" dēļ.

Laikraksts "O Estado de S. Paulo" pirms pusotras nedēļas ziņoja, ka RFA konti izveidojuši plašu tīklu Bolsonaru atbalstam, kurš svētdien prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā sacentīsies ar kreiso kandidātu Fernandu Adadu.

Laikraksts vēstīja, ka šīs lapas mēneša laikā ģenerējušas 12,6 miljonus interakciju – daudz vairāk nekā tādām starptautiskām superzvaigznēm kā futbolistam Neimaram.

Vēlēšanu pirmajā kārtā 7.oktobrī Bolsonaru ieguva 46% balsu, atstājot otrajā vietā Adadu ar 29%. Tuvojoties 28.oktobrī paredzētajai Brazīlijas prezidenta vēlēšanu otrajai kārtai, sabiedriskās domas aptaujā bijušo armijas virsnieku Bolsonaru atbalsta 59% vēlētāju, bet Sanpaulu eksmēru Adadu - 41%.

Atbalsts Bolsonaru strauji pieauga pēc tam, kad viņš 6.septembrī aģitācijas pasākumā tika smagi sadurts. Pēc uzbrukuma viņš nevarēja piedalīties kampaņas pasākumos, bet turpināja aģitāciju sociālajos tīklos.

Bolsonaru ir 14 miljoni sekotāju sociālajos tīklos "Facebook", "Twitter" un "Instagram", bet Adadam ir tikai 2,8 miljoni sekotāju šajos tīklos.

Laikraksts "Folha de S. Paulo" pagājušonedēļ apgalvoja, ka tieši pirms prezidenta vēlēšanu pirmās kārtas ar dažādu uzņēmumu līdzdalību tikuši nosūtīti miljoniem "WhatsApp" paziņojumu Bolsonaru atbalstam.

Ja šis apgalvojums izrādītos patiess, tad būtu izdarīts noziegums, jo uzņēmumiem kopš 2015.gada ir aizliegts finansēt vēlēšanu kampaņas.

Brazīlijas augstākā vēlēšanu tiesa un federālā policija ir sākušas izmeklēšanu, un Adads aicinājis diskvalificēt Bolsonaru.

Bolsonaru iemantojis pretrunīgu reputāciju ar saviem spriedumiem, kuros daudzi saskata seksismu, rasismu un homofobiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu