Ģimenes ārstu asociācija Čakšas vietā gribētu redzēt veselības ministri no jaunievēlētajām partijām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide
Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide Foto: Ieva Čīka/LETA

Pašreizējai veselības ministrei Andai Čakšai (ZZS) nav vietas jaunajā valdībā, bet viņas vietā būtu jānāk kādam kandidātam no jaunievēlētajām partijām, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) prezidente Sarmīte Veide.

Viņa atgādināja, ka asociācija neatbalsta jauno veselības aprūpes finansēšanas modeli, jo tas daļai iedzīvotāju paredz valsts apmaksātās medicīniskās palīdzības minimuma samazināšanu. Tomēr, tā kā pašreizējā veselības ministre nav gatava šo sistēmu mainīt, Veide labprāt viņas vietā valdībā redzētu kādu citu.

Jautāta, vai var nosaukt kādu konkrētu kandidātu, kuru jaunajā Ministru kabinetā gribētu redzēt Čakšas vietā, LĢĀA vadītāja sacīja, ka pirms Saeimas vēlēšanām gan Jaunā konservatīvā partija, gan "KPV LV", gan "Attīstībai/Par!" iestājās pret Čakšas vadībā izstrādāto veselības aprūpes finansēšanas modeli un pauda gatavību to atcelt. "Tātad viņiem noteikti ir kāds kandidāts, kas varētu būt par ministru un ar kuru varētu sarunāties," pauda Veide.

Viņa vairākkārt uzsvēra jau iepriekš pausto, ka Pasaules Veselības organizācija ir norādījusi, ka Latvijai būtu jāsaglabā visaptveroša iedzīvotāju veselības aprūpe un ka no tās nedrīkst izslēgt nemaksājošās iedzīvotāju grupas. Veide uzskata, ka īstenotā reforma vēl vairāk apdraudēs nabadzīgākos un slimākos Latvijas iedzīvotājus un beigās valsts tāpat būs spiesta apmaksāt viņiem veselības aprūpi un pabalstus, kad šie pacienti savu veselību būs sagandējuši neatgriezeniski.

Uz jautājumu, kur tādā gadījumā ņemt naudu veselības aprūpes finansēšanai, LĢĀA prezidente, kura pati kandidēja 13. Saeimas vēlēšanās no Latvijas Reģionu apvienības saraksta, konkrētu atbildi nevarēja sniegt, vien norādīja, ka veselības aprūpē būtu jāiegulda Latvijas izaugsmei paredzētā nauda un, ja pietrūkst, tad jādomā par pārdali. "Politiķiem beigu beigās ir jāizšķiras, vai svarīgāka ir savas tautas veselība, vai arī salūtos katru brīvdienu gaisā izšaut eiro," sacīja Veide.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu