Erdogans: Saūda Arābija plānoja Hašogi slepkavību (2)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Turcijas autokrāts Redžeps Tajips Erdogans paziņojis, ka Saūda Arābijas amatpersonas esot plānojušas žurnālista Džamala Hašogi slepkavību vairākas dienas pirms viņa ierašanās Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, vēsta raidorganizācija BBC. Tas apgāž Saūda Arābijas versiju, ka žurnālists esot nogalināts, kad neplānoti izcēlusies vardarbīga "dūru cīņa".

(Papildināta ziņa.)

Runājot Turcijas parlamentā, Erdogans sacīja, ka Hašogi tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā 2.oktobrī un tā bijusi politiska slepkavība.

Slepkavībā piedalījās divas saūdarābu grupas, norādīja prezidents. Vienā grupā bija deviņi cilvēki, arī ģenerāļi. Viņi ieradās Turcijā dienu pirms slepkavības.

Erdogans pauda pārliecību, ka žurnālista slepkavības vieta un laiks izplānoti iepriekš. Pēc viņa teiktā, pirms slepkavības pastrādāšanas konsulātā ar nolūku atslēgta novērošanas sistēma.

Erdogans sacīja, ka Turcija esot savākusi pārliecinošus pierādījumus, kas liecina, ka pret Saūda Arābijas valdību kritiskā Hašogi nāve ir iepriekš plānota un "barbariska" slepkavība. 

"Tik  briesmīgas slepkavības slēpšana ir pretrunā ar cilvēcisku sirdsapziņu," sacīja Erdogans.

"Nekas šajā lietā nepaliks noklusēts," Erdogans pirmdien solīja žurnālistiem.

Ankara šobrīd apsver diplomātisku soļu īstenošanu pret Saūda Arābiju.

Viņš norādīja, ka Saūda Arābijas konsulātā Stambulā pirms Hašogi ierašanās esot iegājusi 15 cilvēku grupa. Kad Hašogi ilgu laiku nenāca laukā no konsulāta, Turcijas pilsone, ar ko viņš grasījās precēties, ziņoja policijai.

Saūda Arābija, kas sākotnēji apgalvoja, ka ASV dzīvojušais saūdarābu žurnālists Hašogi konsulātu Stambulā pametis, piektdien atzina, ka viņš konsulātā nogalināts "dūru cīņas" laikā.

Saūda Arābijas atzīšanās, ka Hašogi miris tās konsulātā, ir liels solis uz priekšu, norādīja Erdogans. Tomēr Turcijai palikuši neatbildēti jautājumi Rijādai, arī par to, kas devis rīkojumus slepkavām, kāpēc Saūda Arābija sniegusi pretrunīgus paziņojumus un kas noticis ar Hašogi līķi.

Turcija šos jautājumus pieteiks izskatīšanai starptautiskajā sabiedrībā, sacīja Erdogans.

Erdogans arī aicināja karali Salmanu tiesāt Turcijā 18 cilvēkus, kuri saistībā ar slepkavību aizturēti Saūda Arābijā.

Turcijas policija un prokuratūra aizvadītajā nedēļā pārmeklēja Saūda Arābijas konsulātu un konsula rezidenci, un piektdien izmeklēšanas ietvaros konsulāta darbinieki sniedza liecības prokuratūras pārstāvjiem.

Kā ziņo mediji, Turcijas amatpersonu rīcībā ir audio ieraksts, no kura noprotams, ka Saūda Arābijas slepkavu komanda Hašogi konsulātā spīdzinājusi un nogalinājusi, bet līķi sadalījusi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu