Pie Antarktīdas pussalas novērots neparastas formas aisbergs (6)

TVNET/SKY
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA

Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) zinātnieki okeānā pie Antarktīdas pussalas pamanījuši neparastu ledus veidojumu - aisbergu, kura redzamā daļa ir taisnstūra formā ar gandrīz nevainojami gludu virsmu, vēsta raidsabiedrība SKY.

Aisberga izmēri ir iespaidīgi: saskaņā ar zinātnieku aplēsēm tas ir nepilnus divus kilometrus garš, turklāt virs ūdens redzami tikai 10% no ledus masīva.

Aisbergs atdalījies no Larsena C šelfa ledāja.

Neparastais aisbergs nofotografēts no lidmašīnas, kurā esošie zinātnieki uzrauga un fiksē pārmaiņas ledājos pie Dienvidpola.

NASA zinātniece Kellija Branta skaidro, ka ir divu veidu aisbergi. Visbiežāk sastopams tips, kura redzamajai daļai ir trijstūrveida forma - kā aisbergam, kura dēļ nogrima "Titāniks". Otrs tips ir "plakanie aisbergi". To veidošanos Branta salīdzina ar nagu, kas izaug pārāk garš un nolūst.

"Tas ir nedaudz neparasts, jo izskatās gandrīz taisnstūrains," norāda zinātniece.

Tas nebija vienīgais neparastas formas aisbergs, ko pagājušonedēļ novēroja NASA zinātnieki. Vedela jūrā viņi pamanīja trīsstūrainu aisbergu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu