Vācu tūristus Turcijā mudina nepublicēt pret Erdogana režīmu vērstus komentārus

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss
Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss Foto: EPA/Scanpix

Vācijas Ārlietu ministrija trešdien nākusi klajā ar jaunām vadlīnijas pilsoņiem, kas gatavojas doties uz Turciju, brīdinot viņus nepubliskot sociālajos tīklos pret Turcijas valdību vērstus komentārus. "Paziņojumi, kurus aizsargā vārda brīvības likumi Vācijā, var novest pie kriminālvajāšanas Turcijā," teikts Ārlietu ministrijas mājaslapā.

Tajā norādīts, ka dažos gadījumos pat dalīšanās ar saturu, kas vērsts pret valdību, vai šāda satura "ielaikošana" var novest pie kriminālvajāšanas. Turklāt cilvēkiem ieteikts rēķināties, ka Turcijas prokuroriem var tikt anonīmi paziņots arī par ierakstiem, kas sociālajos medijos nav publiski redzami.

Ja persona Turcijā tiek atzīta par vainīgu prezidenta apvainošanā vai teroristu organizāciju propagandas izplatīšanā, tai var tikt piespriests daudzu gadu cietumsods.

Turcijas amatpersonas var arī arestēt personas, kuras tur aizdomās par saistību ar grupējumiem, ko Turcija uzskata par teroristu organizācijām, piemēram, ASV trimdā dzīvojošā musulmaņu sludinātāja Fetullas Gilena kustību.

Turcija apsūdz Gilenu 2016.gada jūlijā notikušajā neveiksmīgā puča organizēšanā pret Erdoganu, bet Gilens šīs apsūdzības noliedz.

Vācijas Ārlietu ministrija skaidroja, ka anonīmi ziņojumi par personām var būt iemesls, kādēļ dažiem Vācijas pilsoņiem liegta iebraukšana Turcijā. Tomēr daudzos gadījumus aizliegums saistāms ar šo personu izcelsmi no kurdu vai alevītu ģimenēm.

Vācijas valdība ar pirmo brīdinājumu par ceļošanu uz Turciju nāca klajā 2017.gada jūlijā, kad Turcijā tika aizturēts vācu cilvēktiesību aktīvists Pēters Šteitners. Viņš bija viens no Vācijas pilsoņiem, kas tika aizturēti ārkārtas stāvokļa laikā pēc neveiksmīgā puča.

Pēc tam, kad Turcija šovasar atcēla ārkārtas stāvokli, Vācijas Ārlietu ministrija atviegloja vadlīnijas tūristiem, kas vēlas apmeklēt Turciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu