"Žārei gaļi" - tas nenozīmē tikai "cept gaļu" (3)

Saruna ar Didzi un Ivo no "Latgalīšu repa"
"Latgalīšu reps" - Didzis un Ivo Foto: Jānis Škapars/TVNET
Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Blakus Anša un Kristīnes Pāžes "Zemes stundai" par vienu no šīs vasaras lielākajiem pašmāju mūzikas grāvējiem noteikti kļuvis Ludzas hiphopa dueta "Latgalīšu reps" skaņdarbs "Žārei gaļi", kurš video vietnē "Youtube" strauji tuvojas pusmiljona skatījumu atzīmei. Lai uzzinātu ko vairāk par dziesmu, par hiphopu Latgalē, par abiem reperiem Ivo Grigali un Didzi Kozlovu, tiekamies kādā no galvaspilsētas bāriem. 

Latgaliešu valodas, latgaliešu identitātes stiprināšanu pēdējos mēnešos var just gan režisora Viestura Kairiša aicinājumos, viņa topošajā filmā "Pilsēta pie upes" ("Piļsāta pi upis"), gan radio "Pieci.lv", kur jau kādu laiku skan raidījums "Pieci latgalieši", gan galu galā milzīgu popularitāti iemantojušā Ausmeņas kebaba garšā. Arī "Latgalīšu reps" ar katru jaunu kvalitatīvu singlu un video tikai ceļ šo latgaliešu pašvērtējumu, ar "Žārei gaļi" spilgti sevi piesakot pašmāju populārajā mūzikā.

""Žārei gaļi" - tas nenozīmē tikai "cept gaļu" (жарить - krievu val.), šim izteicienam ir arī citas nozīmes," stāsta Didzis, kurš hiphopam Ludzā pievērsās jau vienpadsmit gadu vecumā.

"Šim teicienam ir sena vēsture, jau vismaz no deviņdesmitajiem gadiem. No kurienes tas nāk, es nezinu, bet viena no nozīmēm, kas iespiedusies man atmiņā no bērnības, ir "pelnīt naudu"."

"Atceros, ka man bija seši gadi un mūsu tēvi bija satikušies," viņš piebilst. "Viens brauca ārā no garāžas, otrs gāja pretī, viņi pārmija kādus vārdus un tad uz atvadām teica: "Labi, tad žārei gaļi!""

"Tas ir tāds kā slengs - tu ar to pasaki, ka "viss ir kārtībā"," piebilst Ivo, kurš viens no pirmajiem Ludzā sāka repot, ietekmējoties no grupas "Fact" deviņdesmito gadu otrajā pusē. "Ja pasaki "žārei gaļi", tas nozīmē, ka lai tev veicas, lai viss ir ok. Mūsu vecāki, senči tā runāja."

"Žārei gaļi arī nozīmē, ka mēs pavadām laiku ar saviem tuvākajiem, dziesmā runāju par savu meitu, attiecībām, par to, ko mantojam no vecvecākiem, par draudzību - to par naudu nenopirksi," dziesmas vēstījumu šķetina Ivo.

Noskaties video "Žārei gaļi".

Viss tiešām sācies Ludzā deviņdesmitajos gados, kad pilsētā vēl bija aptuveni divpadsmit tūkstoši iedzīvotāju. "Tagad palikuši kādi septiņi tūkstoši varbūt," domā Didzis. Daudzi jaunieši un ne tikai devušies pelnīt naudu gan uz Rīgu, gan uz ārzemēm. 

"Biju aizbraucis pie mammas uz laukiem, tur stāv tukšas mājas," stāsta Ivo, kurš pēc vidusskolas pabeigšanas Ludzā 2002. gadā pārcēlies uz dzīvi Rīgā. "80. gadu beigās celtas mājas stāv tukšas, nevienam tās nav vajadzīgas."

"Tāpat arī ar dzīvokļu mājām, kad vakarā ej pa ielu, vien pāris gaismiņas deg logos,"

piebilst Didzis.

Abi gājuši vienā skolā, tolaik Ludzas 1. vidusskolā, klausījušies hiphopu - gan pašmāju "Fact", gan ārzemju "Onyx", "Psycho Realm", "Cypress Hill" spāņu valodā. "Varbūt tāpēc mūsu mūzikā jūtamas regetona, Latīņamerikas hiphopa iezīmes," skaidro mūziķi. Arī krievu hiphopu, grupu "Kasta".

Būdams 10. klasē, Ivo ierakstīja savu pirmo dziesmu latgaliešu valodā "Visu, kū tu soskati", kas dīvainā veidā vēlāk nokļuva Radio SWH Ufo un Freda rīta šova "BB brokastis" rotācijā. Un tas bija vēl stipri pirms plašu popularitāti iemantoja "Borowa MC" dziesma "Vysskaistuokajai meitiņai". "Es pat vienu rītu neaizgāju uz lekcijām, lai dzirdētu, kas tas par latgaliešu repu, un tiešām tas bija mans jau sen ierakstītais gabals," atceras Ivo. 

Vēlāk Ivo iekļāvās Rīgas hiphopa aprindās, devās turnejā kopā ar Ozolu, izveidoja krievu komerciālā repa apvienību "Scandal Inc", un tad sekoja tādi projekti kā N.B.C (Natural Born Chillaz) un "Klusais Centrs", uzkrādams pieredzi, ko šobrīd veiksmīgi izmanto "Latgalīšu repā".

"Latgalīšu reps" - Didzis un Ivo
"Latgalīšu reps" - Didzis un Ivo Foto: Jānis Škapars/TVNET

Arī Didzis sākotnēji vairāk repojis krievu valodā. Lai arī Ludzā bija divas skolas - viena latviešu, otra krievu, uz ielas un pagalmos tāpat dominēja krievu valoda. "Sākumā vispār klausījos tādas grupas kā "Offspring", "Limp Bizkit"," viņš atceras. 

"Zini, mums bija ar latviešu valodu barjera, mēs slikti runājām latviski," piebilst Ivo. "Teicām "kakis" nevis "kaķis", problēmas bija ar plato "e". Tur, kur mēs augām, dominēja krievu valoda. Tikai skolā runājām latviski. Šodien gan attieksme pret valodu, īpaši pret latgaliešu valodu, ir mainījusies, jaunieši vairs nekautrējas no savas valodas."

Atsevišķas dziesmas latgaliešu valodā tapušas Didža Ludzas studijā, piemēram, repera 50 Cent dziesmas "Candy Shop" latgaliešu versija.

"Latgalīšu reps"
"Latgalīšu reps" Foto: Jānis Škapars/TVNET

Šobrīd apvienība gatavo izdošanai debijas albumu, kuram drīzumā paredzēta prezentācija gan Rēzeknē, gan Rīgā. Vairāki bīti tapuši Ludzā, liela daļa Jelgavā pie producenta "Fakta", atsevišķi bīti nopirkti ārzemju bītu bankās. 

Noskaties jaunākā singla "Reita Panorama" video.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu