Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būvniecībai papildus nepieciešami vismaz € 16 miljoni (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīca A korpusa 1.kārtas jaunbūves Spāru svētki.
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīca A korpusa 1.kārtas jaunbūves Spāru svētki. Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai varētu turpināt Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) jaunā A korpusa otrās kārtas būvniecību, līdz nākamā gada pavasarim nepieciešams valdības lēmums par vismaz 16 miljonu eiro piešķiršanu, otrdien žurnālistiem sacīja slimnīcas valdes loceklis, Jaunās būvniecības daļas vadītājs Jānis Komisars.

Viņš norādīja, ka finansējums nav nepieciešams uzreiz, bet tas jāiezīmē līdz pavasarim uz 2021.gadu. No kopumā 30,684 miljoniem eiro, kas nepieciešami papildus saistībā ar izmaksu sadārdzinājumu, galvenais, lai valdība pieņemtu lēmumu par šo 16 miljonu eiro piešķiršanu, pretējā gadījumā nebūs iespējams slēgt līgumu par būvniecību, piebilda Komisārs.

Pēc viņa paustā, sadārdzinājums saistīts ar daudziem faktoriem, tostarp par 30% sadārdzinājušās būvniecības izmaksas, tāpat daļa finansējuma paredzēta tehnoloģiskajam nodrošinājumam, kā arī autostāvvietas izbūvei.

Komisārs skaidroja, ka iepriekšējie aprēķini, kuros Stradiņa slimnīcas projekta izmaksas 91,069 miljonu eiro apmērā, tika veikti 2016.gadā, un kopš šī laika daudz kas mainījies, tostarp mainījušās slimnīcas funkcijas. Latvijā attīstījusies neatliekamās palīdzības sniegšana, tāpēc pieaugusi arī nepieciešamība pēc lielāka gultu apmēra un labāka tehniskā nodrošinājuma, piebilda slimnīcas pārstāvis.

Pēc viņa teiktā, jaunā būvdarbu izmaksu kontroltāmē, kurā ņemtas vērā 2018.gada būvniecības izmaksas un medicīnas tehnoloģiju attīstīšanās, ņemta vērā uzlabotā plānotās ēkas funkcionalitāte. A korpusa otrajā daļā paredzēts izvietot 426 gultas sākotnēji plānoto 320 gultu vietā. Vienlaikus, palielinot gultu skaitu, palielinās arī izmaksas par tehnisko nodrošinājumu katrai no gultām, piemēram, katrai no gultām nepieciešama arī medicīniskās konsoles ierīkošana, kas palīdz nodrošināt ārstniecības procesu.

Slimnīcas pārstāvis informēja, ka vēl 1,3 miljoni eiro paredzēti stāvlaukuma 200 automašīnām izveidošanai. Finansējumā iekļauta stāvlaukuma vietā esošo ēku nojaukšana un vidi saudzējošu lietus savākšanas sistēmu ieviešana. Stradiņa slimnīca atteikusies no sākotnēji iecerētās daudzstāvu stāvvietas būvniecības, jo šāda stāvvieta varētu izmaksāt pat desmit miljonus eiro.

Uz jautājumu, vai projekta izmaksas varētu sadārdzināties vēl vairāk, Komisārs norādīja, ka kontroltāme ir balstīta uz šī gada cenām un esošo situāciju, tāpēc nav izslēdzams, ka izmaksas varētu pieaugt.

Komisārs vairākkārtīgi norādīja, ka patiesās A korpusa otrās kārtas izmaksas būs zināmas, kad tiks noslēgts līgums par būvniecību, un tagad iespējams tikai prognozēt izmaksas, ņemot vērā esošo situāciju un būvniecības cenas.

Jau ziņots, ka PSKUS jaunā A korpusa otrās kārtas būvniecības izmaksas provizoriski pieaugušas par trešdaļu jeb 30,684 miljoniem eiro, šodien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē sacīja Komisārs.

Pēc viņa paustā, sākotnējās projekta izmaksas bija 91,069 miljoni eiro, tomēr tagad izmaksas pieaugušas par 30,684 miljoniem eiro, kā rezultātā būs nepieciešams papildu finansējums, lai iecerēto projektu īstenotu. Lielākā daļa jeb 16,586 miljoni eiro papildus nepieciešami būvdarbiem, vēl 12,850 miljoni eiro - telpu aprīkošanai, bet 1,248 miljoni eiro - auto stāvlaukumam.

Kā informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāve Agnese Tomsone, ministrija iepazinusies ar izmaksu palielināšanās iemesliem un piekrīt, ka papildu finansējuma nepieciešamība ir pamatota. Šī iemesla dēļ ministrija iesniegusi Finanšu ministrijā (FM) papildu finansējuma pieprasījumu.

VM patlaban nosūtījusi saskaņošanai informatīvo ziņojumu "Par papildu nepieciešamo publisko finansējumu "VSIA Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" jaunā A korpusa būvniecības otrās kārtas infrastruktūras attīstībai" un protokollēmuma projektu, lūdzot atbalstīt finansējumu līdz 30,684 miljonu eiro no valsts budžeta. Tādējādi tiktu palielināts A korpusa būvniecības otrās kārtas attīstības projekta nacionālais publiskais līdzfinansējums būvdarbu sadārdzinājuma segšanai, autostāvvietas izbūvei un aprīkojumam un medicīnas tehnoloģiju iegādēm, tostarp hibrīdzāles izveidei ķirurģiskajā blokā.

Jautājumu par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu iecerēts izskatīt Ministru kabinetā kopā ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu iesniegtajiem prioritāro pasākumu pieteikumiem likumprojekta "Par valsts budžetu 2019. gadam" un "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2019., 2020. un 2021. gadam" sagatavošanas un izskatīšanas procesā atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu