Gulbis vēlreiz uzveic Soku un nodrošina atgriešanos Top 100

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ernests Gulbis
Ernests Gulbis Foto: EPA/LETA

Latvijas pirmā rakete vīriešu tenisā Ernests Gulbis trešdien Bāzeles "ATP World Tour 500" sērijas turnīra pirmajā kārtā ar 7-5, 6-4 uzvarēja pagājušajā nedēļā Stokholmā uzveikto amerikāni Džeku Soku, nodrošinot atgriešanos pasaules ranga pirmajā simtā.

Par pirmās kārtas pārvarēšanu Gulbis nopelnījis 45 ATP ranga punktus, bet nākamajā mačā viņš tiksies ar pieredzējušo francūzi Žilu Simonu, kurš pasaules rangā atrodams 32.vietā.

Gulbis pasaules rangā šobrīd atrodams 104.vietā, bet nākamajā nedēļā atgriezīsies pirmajā simtā. Tikmēr Soks pašlaik ir planētas 18.rakete, bet turnīrā viņš bija izlikts ar piekto numuru, startēdams ar rīkotāju īpašo ielūgumu jeb "wild card".

Tiesa, drīzumā amerikāni ATP rangā sagaida ievērojams kritiens, jo viņš šo sezonu aizvadījis ļoti neveiksmīgi.

Gulbis šo spēli iesāka pārliecinoši, jo viņš trešajā geimā lauza Soka servi un pēcāk ieguva 3-1 vadību. Tiesa, Sokam izdevās atspēlēties - viņš sestajā geimā breiku atspēlēja un panāca 3-3. Latvijas tenisists savu servi gan atdeva vairāk pašu kļūdu dēļ, turklāt izskatījās, kas viņš vienā no epizodēm guva nelielu savainojumu, kas traucēja atsist bumbiņas no kreisās puses.

Aizdomas apstiprinājās, jo pēc septītā geima, kurā Soks nosargāja savu servi un nonāca jau vadībā ar 4-3, Gulbis izmantoja medicīnisko pārtraukumu, kur tika aprūpēta viņa labā kāja un sāns.

Latvijas tenisists varēja turpināt spēli, bet uzreiz Soks ieguva divas breikbumbas (40:15), tomēr ar labu servi un teicamām izspēlēm Gulbim izdevās atspēlēties un servi nosargāt. Latvietis bija atguvis spēles garšu un grūtā cīņā lauza pretinieka servi, bet geima laikā amerikānis pauda nepatiku pret iepriekš pretinieka pieņemto lēmumu paņemt medicīnisko pārtraukuma, kas līdz ar to izsitis viņu no ritma.

Abiem tenisistiem bija neliela diskusija pirms desmitā geima, turklāt starplaikā jau Soks paņēma medicīnisko pārtraukumu un devās uz ģērbtuvēm. Amerikānis pēcāk atgriezās kortā, bet Gulbis varēja servēt par uzvaru pirmajā setā.

Tiesa, izskatījās, ka jau latvietis bija izsists no ritma un viņam neizdevās izservēt setu, jo tika pieļautas divas dubultkļūdas pēc kārtas. Gulbis neslēpa sašutumu, sitot bumbiņu skatītājos, par ko saņēma sanākušo ūjināšanu un tiesneša aizrādījumus.

Gulbis gan uzreiz pēc tam atguvās un ļoti pārliecinoši lauza Soka servi, kā rezultātā 12.geimā atkal varēja servēt par uzvaru setā. Šoreiz tas viņam izdevās, latvietim pirmajā setā gūstot virsroku ar 7-5.

Latvijas tenisists bija ieguvis nelielu iniciatīvu, bet otrā seta pirmajā geimā viņš neizmantoja vienu breikbumbu. Cīņa turpinājās līdzvērtīgi, nevienam no spēlētājiem kādu brīdi nespējot iegūt breiku. Spēles gaita mainījās septītajā geimā, jo Gulbis lauza pretinieka servi, tomēr pēc latvieša dubultkļūdas Soks nākamajā geimā izdarīja to pašu, līdzsvarodams rezultātu otrajā setā (4-4).

Spēlētāji aizvadīja aizraujošu cīņu, tomēr ik pa laikam viņi savā starpā apmainījās ne pārāk glaimojošām frāzēm. Devītajā geimā Gulbis par laika vilcināšanu saņēma brīdinājumu, bet latvietis pēc tam norādīja, ka Soks pārāk daudz žēlojas. Par spīti tam Latvijas tenisists šajā geimā kopumā ieguva četras breikbumbas, pēdējo no tām beidzot izmantojot.

Līdz ar to Gulbis desmitajā geimā varēja servēt par uzvaru mačā, kas viņam arī izdevās, otrajā setā gūstot virsroku ar 6-4

Pašlaik 30 gadus vecais Gulbis vēl iepriekšējā nedēļā aizkļuva līdz Stokholmas "ATP World Tour 250" sērijas turnīra finālam, kurā ar rezultātu 4-6, 4-6 piekāpās Stefanan Cicipam no Grieķijas.

Latvietis kāda ATP turnīra finālā iekļuva septīto reizi karjerā un pirmo reizi kopš 2014.gada. Zīmīgi, ka visos iepriekšējos sešos ATP finālos viņš bija uzvarējis.

Sekmīgais sniegums Stokholmas turnīrā Gulbim ļāva no 145.vietas rangā pakāpties uz 104.pozīciju.

Gulbis iespēju startēt Bāzeles turnīra pamatsacensībās ieguva izņēmuma kārtā. Viņš bija plānojis startēt šo sacensību kvalifikācijā, tomēr nevarēja uz to tikt, jo vēl atradās Stokholmā. Izdevību sacensties jau pamatsacensībās viņš ieguva, pateicoties labajam sniegumam iepriekšējās nedēļas turnīrā.

Gulbim un Sokam šī bija trešā savstarpējā spēle vēsturē. Abi pirmo reizi tikās 2016.gada Vimbldonas čempionātā, kur pirmajā kārtā pārāks ar 6-4, 6-4, 6-4 bija Soks, bet pagājušajā nedēļā Stokholmas turnīra ceturtdaļfinālā virsroku ar 4-6, 6-3, 6-4 guva Gulbis.

Soks šo sezonu aizvada vāji, jo ATP tūrē guvis tikai septiņas uzvaras un cietis 19 zaudējumus, tāpēc drīz gaidāms ievērojams kritums pasaules rangā - viņam tiks atņemti punkti par uzvaru pagājušā gada Parīzes "Masters 1000" sacensībās un dalību sezonas noslēguma turnīrā. Karjeras laikā viņš izcīnījis četrus ATP titulus, no kuriem trīs tika gūti pērn.

Pašlaik 26 gadus vecais amerikānis līdz šim karjeras augstāko punktu bija sasniedzis pērn novembrī, kad viņš ieņēma astoto pozīciju ATP rangā. Šosezon gan vienspēļu sacensībās viņš tikai divreiz spējis aizkļūt līdz kāda turnīra ceturtdaļfinālam, to paveicot aprīlī "ATP World Tour 250" sērijas turnīrā Hjūstonā.

Līdz šim Gulbis Bāzeles turnīra pamatsacensībās bija zaudējis visos trijos mačos, kā arī vienreiz piedzīvojis neveiksmi kvalifikācijas pirmajā kārtā.

Gulbis šajā sezonā ATP turnīru pamatsacensībās izcīnījis deviņas uzvaras un cietis piecus zaudējumus.

Turnīrs Bāzelē notiek iekštelpās uz cietā seguma.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu