Eiropas Parlaments apstiprina ES nākamā gada budžetu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Balsojums Eiropas Parlamentā. Ilustratīvs attēls
Balsojums Eiropas Parlamentā. Ilustratīvs attēls Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Parlamentā (EP) šodien tika apstiprināta nostāja par Eiropas Savienības (ES) nākamā gada budžetu, ko veido saistības 166 miljardu eiro apmērā un maksājumi 149 miljardu eiro apmērā, aģentūru LETA informēja Eiropas Tautas partijas (ETP) grupas Latvijas preses un komunikācijas padomnieks Ģirts Salmgriezis.

Šis ir pēdējais ES budžets, kuru pieņem EP un Eiropas Komisija (EK) šajā sastāvā pirms vēlēšanām nākamā gada maijā, kā arī vēl nav panākta vienošanās ar Lielbritāniju, kuras izstāšanās termiņš ir 2019.gada marts.

EP Budžeta komitejas locekle Inese Vaidere skaidroja, ka nākamgad, iespējams, ES kļūs par vienu dalībvalsti mazāka, tomēr vēl līdz 2020.gadam Lielbritānijai ir jāpilda savas apņemšanās un jāturpina iemaksas kopējā budžetā. "Latvijas ekonomikas izaugsmei un savas konkurences attīstīšanai ir ļoti svarīgs finansējums bez pārrāvumiem, ko 2019. gada Eiropas Savienības budžets plāno nodrošināt," pauda Vaidere.

Deputāte arī norādīja, ka no kopējā budžeta teju 80 miljardi eiro plānoti ES ekonomikas izaugsmes atbalstīšanai. Savukārt EK ir piedāvājusi "Erasmus+" finansējumu palielināt par 1360 miljoniem eiro jeb 10% salīdzinājumā ar 2018.gadu.

Eiropas Savienošanas instrumentam transporta jomā nākamgad iecerēts piešķirt papildu 40 miljonus eiro. Vaidere norādīja, ka šāds solis ir nozīmīgs arī Latvijai, jo tieši reģionālie infrastruktūras projekti, kā, piemēram, "Rail Baltic", ir budžeta izlietojums ar Eiropas pievienoto vērtību.

Pēc deputātes paustā, ES nākamā gada finansējums lauksaimniecībai saglabāsies gandrīz 60 miljardu eiro apmērā.

Katru gadu EK iesniedz ES budžeta projektu. Pamatojoties uz to, EP un Eiropas Padome pieņem savu nostāju, attiecīgi atšķirības starp abu institūciju pozīcijām risina tā dēvētajā samierināšanas procedūrā. Visas trīs institūcijas tiks pārstāvētas 16.novembra sanāksmē Briselē, kad tiek plānots pieņemt galīgo ES nākamā gada budžetu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu