Atvieglo valsts valodas prasības Rīgas Ekonomikas augstskolas personālam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā par Rīgas Ekonomikas augstskolu, kas paredz atvieglot valsts valodas prasības augstskolas personālam, tostarp rektoram.

Neskatoties uz to, ka pirmajā lasījumā līdztekus šiem grozījumiem atvieglota valodas prasmju kārtība tika atbalstīta arī Rīgas Juridiskajai augstskolai, Saeima atlika šī jautājuma izskatīšanu. Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Aldis Adamovičs (V) aģentūrai LETA pastāstīja, ka Rīgas Juridiskajai augstskolai tiek radīts jauns likums un par to vēl ir virkne jautājumu, tāpēc šī jautājuma lemšanu nevajadzētu sasteigt.

Saeimas pieņemtie likuma grozījumi paredz, ka Rīgas Ekonomikas augstskolas akadēmiskajos amatos ievēlētajam personālam nav piemērojamas normatīvajos aktos noteiktās prasības par valsts valodas zināšanu līmeni. Tāpat likumā nostiprinātas tiesības rektora amatā ievēlēt ārvalsts pilsoni. Rektoram jāprot un jālieto latviešu valoda tādā apmērā, kāds nepieciešams profesionālo pienākumu pildīšanai, vai arī augstskolai ir jānodrošina tulkojums valsts valodā.

Kā norādīts likuma izmaiņu anotācijā, prasības pēc valsts valodas prasmēm Rīgas Ekonomikas augstskolas akadēmiskajam personālam un rektoram nav nepieciešamas, jo studijas notiek angļu valodā.

Jautājums par abu augstskolu rektoru valodas prasmēm tika aktualizēts jau pagājušajā gadā, kad izskatīšanai Ministru kabinetā bija jāvirza rīkojuma projekts par Rīgas Ekonomikas augstskolas rektora Andresa Pālzova atkārtotu apstiprināšanu amatā. Pālzovs turpina vadīt augstskolu, lai gan tam nepieciešamo atbalstu valdībā nav saņēmis. Līdzīga situācija radās arī Rīgas Juridiskajā augstskolā, kad no šī amata atteicās Mels Kenijs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu