Difterijas vakcīnu iztrūkuma dēļ aicina atlikt potēšanos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Saistībā ar piegādes problēmām Latvijā aptrūkušās kompleksās vakcīnas pret difteriju un stingumkrampjiem, tāpēc pieaugušie tiek aicināti pagaidām atlikt šo vakcināciju, informē Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja.

Pēc viņas paustā, SPKC jau martā brīdināja ārstniecības personas, kas plāno un veic vakcināciju pret difteriju un stingumkrampjiem, ka šā gada otrajā pusē paredzētas piegādes problēmas. Līdz augustam situācija tika monitorēta un vakcīna ārstniecības iestādēm tika piegādāta, tomēr oktobra sākumā ārstniecības personas tika lūgtas atlikt plānoto pieaugušo vakcināciju, kā arī balstvakcināciju pret difteriju un stingumkrampjiem.

Arāka skaidroja, ka ārstniecības personas tika aicinātas prioritāri izvirzīt un vakcināciju nodrošināt neatliekamo stingumkrampju profilaksei, proti, ja notikusi trauma un nav pārliecības par vakcinācijas statusu pacientam, tāpat aicināt ar vakcināciju nodrošināt pacientus, kuri kontaktējušies ar difterijas slimnieku, izvērtējot epidemioloģiskās indikācijas. Tāpat lūgts nodrošināt pamatvakcinācijas kursa otrās devas ievadi, lai ievērotu norādīto intervālu.

Arāja gan uzsver, ka pacientiem, kuriem nepastāv iepriekšminētās indikācijas, vakcināciju ir iespējams atlikt vai pārcelt uz vēlāku laiku, līdz vakcīna būs pieejama Latvijā.

SPKC uzsver, ka vakcinācijas procesu koordinē ģimenes ārsti un vakcinācijas iestādes, līdz ar to plānveida pacienti tiek laikus brīdināti.

Kā aģentūru LETA informēja Nacionālā veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga, situāciju izraisījušas problēmas vakcīnas ražošanas procesā, par ko tika saņemta informācija no vakcīnas ražotāja.

Štālberga norādīja, ka atbilstoši ražotāja sniegtajai informācijai plānots, ka vakcīnas pret difteriju un stingruma krampjiem piegādes tiks atjaunotas nākamā gada janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu