"Vaivaros" ārstēšanas kursu izies 15 karā Ukrainā cietušie

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Nacionālajā rehabilitācijas centrā "Vaivari" 18 dienu ilgu ārstēšanas kursu ir sākuši astoņi karā Ukrainā cietušie, bet pēc trim nedēļām ārstēšanos sāks vēl septiņi, aģentūru LETA informēja centra Klientu apkalpošanas departamenta vadītāja Ulrika Eistreiķe.

Eistreiķe skaidroja, ka "Vaivari" atzīti par izcilu un piemērotu ārstniecības iestādi šādiem komplicētiem gadījumiem, kad nepieciešama multidisciplināra pieeja problēmu risinājumam. Rehabilitācijas komandā, līdztekus fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārstam un fizioterapeitiem, ergoterapeitiem, mākslu terapeitiem, iesaistīti arī tehniskie ortopēdi, kas ir prasmīgi speciālisti protezēšanā un ortozēšanā. Tāpat atbalstu pacientu rehabilitācijā sniedz Nacionālo Bruņoto spēku psihologu dienests.

Eistreiķe informēja, ka kopš 2014.gada "Vaivaros" rehabilitācijas kursu ar Latvijas valsts atbalstu izgājušas 27 Ukrainas karā cietušas militārpersonas.

Kā stāstīja centra vadītāja Anda Nulle, darbs ar militārā konfliktā cietušiem pacientiem ir izaicinošs un specifisks, un tā ir nenovērtējama pieredze, ko "Vaivaru" personāls guvis kopš 2014.gada, kad centrā ieradās pirmie pacienti no Ukrainas.

Nulle norādīja, ka militārās traumas, ar kurām centram nākas sastapties Ukrainas krīzē cietušo aprūpē, nav ikdiena "Vaivaru" darbā, tāpēc speciālistiem tika dota iespēja apgūt jaunas prasmes praksē, ar ko šobrīd centrs jau var būt konkurētspējīgs līdzās tādām valstīm kā ASV, Šveice un Vācija, kas arī nodrošina plašu atbalstu Ukrainas karā cietušajiem pacientiem. "Tas ir augsts novērtējums visai Latvijas rehabilitācijas sistēmai kopumā," uzskata centra vadītāja.

Kā informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), atsaucoties Ukrainas puses lūgumam turpināt atbalstīt militārajā konflikta cietušo personu rehabilitāciju, Ministru kabinets no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra 34 000 eiro konfliktā Ukrainā cietušo personu rehabilitācijai Latvijas ārstniecības iestādēs.

Pēc ĀM informācijas, konfliktā cietušo personu rehabilitācija Latvijā tika sākta 2014.gadā, un tā turpinājās arī 2015. un 2016.gadā. Izmantojot valsts atbalsta programmu, Latvijā ir ārstējušās 27 personas, kuras guvušas ievainojumus militāro sadursmju laikā Ukrainas austrumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu