Skotijas parlaments rīkos atsevišķu balsojumu par "Brexit" vienošanos (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Londonā  notiek anti Brexit demonstrācija
Londonā notiek anti Brexit demonstrācija Foto: AFP/Reuters/AP/Scanpix

Skotijas reģionālais parlaments vēl pirms Lielbritānijas balsojuma par "Brexit" vienošanos sarīkos pats savu balsojumu, ceturtdien paziņojis Skotijas konstitūcijas ministrs Maikls Rasels.

Šis Skotijas parlamenta balsojums nebūs tiesiski saistošs Lielbritānijai, taču, iespējams, tas var būt kārtējais trieciens Apvienotās Karalistes premjerministrei Terēzai Mejai un vairot skotu separātisko noskaņojumu.

2016.gada jūnijā vairums britu nobalsoja par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), kamēr 62% skotu balsoja par palikšanu blokā, bet "Brexit" atbalstīja tikai 38%.

Paredzēts, ka Lielbritānija atstās ES nākamā gada martā, taču "Brexit" sarunas faktiski nonākušas strupceļā, abām pusēm nespējot vienoties Ziemeļīrijas un Īrijas robežas jautājumā. Situāciju turklāt sarežģī iekšējās nesaskaņas Mejas valdībā.

Daudzi, tostarp Skotijas premjerministre Nikola Stērdžena, bažījas, ka tas var novest pie "Brexit" bez vienošanās ar ES.

"Šajos visizšķirīgākajos jautājumos Skotija ir jāuzklausa un tā tiks uzklausīta," uzrunājot reģionālā parlamenta deputātus, uzsvēra Rasels.

Ja Lielbritānijas valdība būs gatava palikt ES kopīgajā tirgū un saglabāt ar bloku muitas ūniju, mēs to atbalstīsim, norādīja Rasels, piebilstot, ka citi varianti tiks noraidīti.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu