Jaunā Turcijas lidosta būs lielāka par Vecrīgu (10)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: IGA

Jau 29. oktobrī noslēgsies pirmais topošās pasaulē lielākās lidostas būvniecības posms, bet jau tuvākajos gados Turcijas pilsētas Stambulas tuvumā tiks pabeigta lidosta, kas izmērā pārspēs pat Latvijas galvaspilsētas centru. Kopumā milzu lidosta aizņems 1,4 miljonu kvadrātmetru platību un spēs apkalpot 200 miljonus pasažieru gadā.

Milzu lidosta Turcijas galvaspilsētā Stambulā tiks pabeigta 2030. gadā, taču jau šogad, 29. oktobrī noslēgsies lidostas būvniecības pirmā kārta. Kopumā Stambulas lidostu būvēs četrās kārtās. Pagaidām esošajam lidostas spārnam ir vien trīs skrejceļi, un tas gadā spēs apkalpot 90 miljonus pasažieru. Pirmais lidostas būvniecības posms Turcijai ir izmaksājis septiņus miljardus dolāru.

Foto: IGA

Pēc pabeigšanas plānots, ka Turcijas galvenajai lidostai būs seši skrejceļi un no tās būs iespējams aizceļot uz 300 galamērķiem. Savukārt gadā šī lidosta spēs apkalpot līdz pat 200 miljoniem pasažieru, tādējādi padarot to par noslogotāko lidostu pasaulē.

Lidostas dizainā jau šobrīd ir manāmi vairāki turku tradicionālie elementi, piemēram, topošais gaisa satiksmes kontroltornis ir būvēts, iedvesmojoties no tulpes formas. Tulpes ziedi ir bieži manāms motīvs turku-islāmistu kultūrvēsturē. Savukārt pats lidostas dizains atspoguļos Turcijas tradicionālo mošeju, termālo ūdens avotu centru, kupolu un citu vēsturisku ēku elementus.

Protams, milzu lidostai neiztikt bez iepirkšanās un kafejnīcu zonas. Jaunajā Stambulas lidostā atradīsies milzīgs iepirkšanās centrs un ēdināšanas zona, bāri un kafejnīcas. Līdz ar izklaides zonām Stambulas lidostā atradīsies arī viesnīca ar 451 istabiņu.

Foto: IGA

Iemesls šādas gigantiskas lidostas būvniecībai ir strauji pieaugošais ceļotāju skaits, kuru pašreizējā Turcijas lidosta, Ataturka starptautiskā lidosta, vairs nespēj apkalpot, turklāt tā ir arī tehniski novecojusi. Pēc jaunās lidostas atklāšanas Ataturka starptautiskā lidosta kļūs par parku, bet visi lidojumi tiks pārcelti uz jauno lidostu.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu