KP piespriež Lietuvas uzņēmumam vairāku tūkstošu eiro naudas sodu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama
Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama Foto: Evija Trifanova/LETA

Konkurences padome piespriedusi 57 419 eiro sodu Lietuvas kompānijai "Vaizga" par nepaziņotu apvienošanos, pavēstīja Konkurences padomes Komunikācijas nodaļas vadītāja Paula Vilsone.

Viņa informēja, ka Konkurences padome šogad aprīlī atļāva "Vaizga" iegūt izšķirošu ietekmi pār Latvijā reģistrēto uzņēmumu SIA "Petrol Property", taču, ņemot vērā, ka "Vaizga" ziņojumu par apvienošanos iesniedza Konkurences padomei pēc faktiskās apvienošanās ar SIA "Petrol Property", tika ierosināta pārkāpuma lieta par nepaziņotu apvienošanos.

"Vaizga" īsteno netiešu izšķirošu ietekmi pār AS "Viada Baltija", kas vairākās degvielas uzpildes stacijās Latvijā nodarbojas ar degvielas mazumtirdzniecību. "Viada Baltija" un "Petrol Property" darbojas vertikāli saistītos tirgos, kas ir benzīna un dīzeļdegvielas (degvielas) mazumtirdzniecības tirgus un nekustamā īpašuma nomas tirgus.

"Ņemot vērā, ka darījumam nepieciešama Konkurences padomes atļauja un "Vaizga" konkurences tiesību aktos noteiktajām prasībām atbilstīgu ziņojumu par apvienošanos iesniedza desmit mēnešus pēc apvienošanās darījuma īstenošanas, Konkurences padome papildus darījumu atļaujošajam lēmumam ierosināja pārkāpuma lietu par nepaziņotu apvienošanos. Saskaņā ar Konkurences likumu Konkurences padome par nelikumīgu apvienošanos var piespriest naudas sodu līdz 3% no uzņēmuma pēdējā finanšu gada neto apgrozījuma. "Vaizga", atzīstot pārkāpumu, rosināja noslēgt Administratīvo līgumu, ar kuru apņemas valsts budžetā samaksāt naudas sodu 57 419 eiro apmērā," klāstīja Vilsone.

Lai nepieļautu būtisku konkurences samazināšanos uzņēmumu apvienošanās rezultātā, apvienošanās darījumiem, kas atbilst Konkurences likumā noteiktajiem kritērijiem, nepieciešama Konkurences padomes atļauja. Uzņēmumiem ir pienākums iesniegt Konkurences padomei ziņojumu par apvienošanos pirms darījuma īstenošanas, ja dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā pārsniedz 30 miljonus eiro un vismaz divu apvienošanās dalībnieku apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā bijis ne mazāks par 1,5 miljoniem eiro.

Pēc "Firmas.lv" datiem, "Vaizga" ieguva 71% "Petrol Property" kapitāldaļu 2017.gada maija beigās. "Petrol Property" īpašnieki ir arī Lietuvas uzņēmums "Jorūna" (20%), Roms Turlinsks (5%) un Remigijs Grigaļūns (4%).

"Petrol Property" 2017.gadā strādāja ar 3,34 miljonu eiro apgrozījumu un guva 1,784 miljonu eiro peļņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu