Stradiņa slimnīcā sekmīgi veikta sarežģīta aknu transplantācijas operācija

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Patrīcija Eglīte / LETA

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) veikta sarežģītā aknu transplantācijas operācija, informē slimnīcas pārstāve Alise Podniece.

Pēc slimnīcas sniegtās informācijas, aknu transplantācija noritējusi sekmīgi, turklāt paciente jūtas labi un jau izrakstīta no slimnīcas.

Podniece norādīja, ka pacientes stāvoklis pirms operācijas bija smags, aknu slimība tika atklāta vēlīnā stadijā, bet viņas dzīvība tika glābta.

Operācija tika veikta, sadarbojoties PSKUS dienestam un Lietuvas speciālistiem. Pati operācija esot bijis smags mediķu darbs, kurā piedalījās ne tikai ķirurgi - operācijas sagatavošanas etapā, norisē un pēcoperācijas periodā darbu veic speciālistu komanda, tostarp gastroenterologi, ķirurgi, asinsvadu ķirurgs, transplantologi, anesteziologi, reanimatologi, hepatologi, radiologi, asins kabineta komanda, aprūpes dienesta darbinieki un operāciju māsas. Tāpat operācija nebūtu iespējama bez Nacionālā transplantācijas koordinācijas dienesta operatīvas darbības, uzsvēra Podniece.

Slimnīcas vērtējumā, aknu transplantācijas process attīstās, sadarbojoties Latvijas Transplantācijas centram, Paula Stradiņa klīniskajai universitātes slimnīcai un kolēģiem no Kauņas Universitātes slimnīcas.

Pēc Podnieces paustā, mūsdienās orgānu transplantācija ir optimālais no ārstēšanas veidiem hroniskas nieru slimības gadījumā, bet aknu, sirds vai plaušu mazspējas gadījumā - vienīgais ārstēšanas veids, kas glābj dzīvību. Tas nebūtu iespējams bez orgānu ziedošanas, bet cilvēku skaits, kuri gaida rindā uz orgānu pārstādīšanu, ir vairākas reizes lielāks par veicamo transplantāciju skaitu. Šā iemesla dēļ Stradiņa slimnīca izsaka dziļu cieņu un pateicību visiem, kuri reģistrējuši savu gribu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) reģistrā vai ir informējuši savus radiniekus par savu piekrišanu orgānu ziedošanai pēc savas nāves.

Katram rīcībspējīgam cilvēkam ir tiesības aizliegt vai atļaut sava ķermeņa izmantošanu pēc nāves, noformējot iesniegumu un par to paziņot PMLP. Personas dzīves laikā izteiktā griba tiek iekļauta Iedzīvotāju reģistrā.

Patlaban Latvijā, kā arī lielākajā daļā Eiropas valstu, darbojas piekrišanas prezumpcija jeb "opt-out" sistēma, kas nozīmē - ja persona nav atstājusi reģistrā aizliegumu orgānu ziedošanai pēc savas nāves, tad ir piekritusi būt potenciāls donors.

Kā ziņots, pirmā aknu transplantācijas operācija Latvijā tika veikta 2011.gadā Stradiņa slimnīcā. Šogad Veselības ministrija atradusi līdzekļus, lai finansētu septiņas aknu transplantācijas pieaugušajiem. Līdz šim šāds valsts apmaksāts pakalpojums bija pieejams tikai bērniem vecumā līdz 18 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu