Aizšaut šķērsām ar logu mazgājamo līdzekli – tas ir iespējams

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Burst

Logu mazgājamais līdzeklis ir lielisks palīgs stiklu, spoguļu un flīžu tīrīšanai – tas nav abrazīvs un tiks galā gan ar taukainiem pirkstu nospiedumiem, gan ar kaļķakmens nosēdumiem. Tomēr ne visām virsmām drīkst izmantot logu mazgājamo līdzekli – tas var radīt pretēju efektu un virsmu sabojāt.

Neizmanto logu tīrīšanas līdzekli datora monitora tīrīšanai

Parasti logu mazgāšanas līdzekļu sastāvā ir tādas kodīgas vielas kā amonjaks, kas kopā ar citiem ķīmiskiem komponentiem bojās jutīgu elektroierīču ekrānus, tostarp automašīnas navigāciju, klēpjdatorus, planšetes un pat sīkos displejus uz ledusskapja. Kodīgās vielas var veicināt ekrāna iekrāsošanos, padarīt to trauslāku un pat bojāt displeja skārienjutību. Logu mazgāšanas līdzekļa vietā labāk izvēlies destilētu ūdeni un mikrošķiedras lupatu.

Uzmani ādu

Logu mazgāšanas līdzekļi ir kodīgi, to sastāvā ir etiķis un koncentrēts spirts, kas var dedzināt ādu. Nelielos daudzumos mazgāšanas līdzeklis lielu kaitējumu nenodarīs, taču, regulāri izmantojot tik kodīgu šķidrumu, var rasties ķīmiski apdegumi un āda kļūt izteikti sausāka.

Foto: Burst

Nejauc logu tīrīšanas līdzekli ar balinātāju

Logu mazgāšanas līdzeklis satur amonjaku, balinātājs – hloru. Sajaucot tos kopā, rodas toksiska gāze – hloramīns, kas kairinās acis, deguna gļotādu, elpceļus un var radīt elpas trūkumu, sāpes krūškurvī un reiboni.

Sargi granīta virtuves virsmu

Lai gan dažu virtuves virsmu tīrīšanai, piemēram, laminātam, logu mazgāšanas līdzeklis ir pat ieteicams, tomēr no tā būtu jāsargā akmens virsmas. Tādām virsmām kā marmors un granīts logu mazgāšanas līdzeklis var radīt pat neatgriezeniskus bojājumus. Ķīmiskie mazgāšanas līdzekļa komponenti var iekrāsot virtuves virsmu un noārdīt to aizsargslāni, kas savukārt mazinās virsmas spīdumu.

Foto: Unsplash

Logu tīrīšanas līdzeklis nederēs arī televizora tīrīšanai

Tāpat kā datora monitoriem, arī platekrāna televizoriem nederēs logu mazgāšanas līdzeklis. Taču šoreiz problēma gan ir cita – tīrīšanas līdzeklis var aiztecēt aiz televizora displeja un radīt neatgriezeniskus šķidro kristālu bojājumus. Proti, tīrīšanas līdzeklis, kas nokļuvis aiz televizora paneļiem, uz televizora displeja rada melnas svītras. Tā vietā, lai izvēlētos logu mazgāšanas līdzekli, televizora displeju tīri ar sausu vai viegli samitrinātu mikrošķiedras lupatiņu.

Automašīnu logus labāk mazgā ar ūdeni

Tā vien šķiet, ka automašīnas vējstikla mazgāšanai logu tīrīšanas līdzeklis ir tieši laikā, taču tas patiesībā spēj nodarīt vairāk ļaunuma nekā labuma. Logu tīrīšanas līdzeklis atstāj miglainus pleķus un švīkas, kas savukārt apgrūtina braukšanu. Savukārt tie tīrīšanas līdzekļi, kuru sastāvā ir amonjaks, laika gaitā var noārdīt automašīnas logu tonējumu.

Foto: Unsplash

Izvairies no koka virsmu mazgāšanas ar stikliem paredzētu līdzekli

Nelielā daudzumā logu mazgāšanas līdzeklis ir pat ieteicams lakotu koka virsmu tīrīšanai, taču neapstrādātai virsmai šādi tīrīšanas līdzekļi radīs bojājumus. Uz neapstrādāta koka virsmām no logu mazgāšanas līdzekļa var rasties nosēdumi, pleķi un notecējumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu