Asanžs ir gatavs padoties Lielbritānijas varasiestādēm ar nosacījumu, ka netiks izdots ASV

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Džūljens Asanžs
Džūljens Asanžs Foto: Reuters/ScanPix

Vietnes "WikiLeaks" dibinātājs Džūljens Asanžs ir gatavs atstāt Ekvadoras vēstniecību Londonā, kur pavadījis pēdējos piecus gadus, un padoties Lielbritānijas varasiestādēm, ja saņems garantijas, ka netiks izdots ASV, piektdien paziņojis Asanža advokāts.

Asanžs kopš 2012.gada jūnija uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, kur viņš ieradās, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai. Tur viņš tika turēts aizdomās par izvarošanu.

Zviedrijas prokurori pagājušā gada maijā izbeidza izvarošanas lietu pret Asanžu, taču viņš joprojām var tikt aizturēts, ja atstās vēstniecību, jo 2012.gadā pārkāpis nosacījumus atbrīvošanai no apcietinājuma.

Asanžs, kura izveidotā tīmekļa vietne publiskojusi desmitiem tūkstošu slepenu ASV dokumentu, vienmēr noliedzis, ka būtu vainīgs viņam izvirzītajās apsūdzībās izvarošanā. Viņš atteicies doties uz Zviedriju, baidoties no izdošanas ASV, kur varētu tikt tiesāts par šo dokumentu publiskošanu.

Asanža advokāts Karloss Poveda paziņoja, ka viņa klients ir gatavs padoties britu varasiestādēm, piebilstot, ka saskaņā ar Lielbritānijas likumiem Asanžam var tikt piespriests trīs līdz sešu mēnešu cietumsods par nosacījumu pārkāpšanu atbrīvošanai no apcietinājuma.

Taču Asanžs vēlas garantijas, ka pēc šīs soda izciešanas viņš netiks izdots ASV, paziņoja advokāts.

Poveda uzsvēra, ka tas būtu loti svarīgs nosacījums.

Asanža attiecības ar Ekvadoru pēdējā laikā ir pasliktinājušās. Viņš pagājušajā nedēļā paziņoja, ka iesūdzējis tiesā Ekvadoras valdību par pamattiesību pārkāpumiem un to, ka, mitinoties vēstniecībā Londonā, tiek ierobežota viņa piekļuve ārpasaulei.

Ekvadora savukārt šonedēļ paziņoja, ka vairs nekārtos lietas ar Lielbritāniju Asanža vārdā.

Ekvadoras ģenerālprokurors Iņigo Salvadors ceturtdien žurnālistiem Kito sacīja, ka Ekvadoras valdība ierosinājusi Asanžam padoties Lielbritānijas varasiestādēm vai arī turpināt dzīvot vēstniecībā, pakļaujoties stingriem noteikumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu