Makrons apsūdz Ungārijas un Polijas līderus "melošanā" par ES (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Francijas prezidents Emanuels Makrons.
Francijas prezidents Emanuels Makrons. Foto: AFP/SCANPIX

Francijas prezidents Emanuels Makrons piektdien apsūdzēja Ungārijas un Polijas līderus "melošanā" savai tautai par Eiropas Savienību (ES).

"Ungārijā un Polijā daži no līderiem spēlējās ar nepieņemamu ideju. Kad es klausos, ka līderi salīdzina Briseli ar Maskavu senajos (padomju) laikos, tas ir traki un nepieņemami," Makrons paziņoja proeiropeiskiem klausītājiem publiskā sanāksmē Slovākijas galvaspilsētas Bratislavas apmeklējuma laikā.

"Viņi melo savai tautai," sacīja Makrons.

"Kad es redzu lielus ziņojumu dēļus ar uzrakstiem "Nē Briselei" vai "Apturēt Briseli". Ko viņi dara?"

Makrons uzstāja, ka eiroskeptiskā Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna un viņa partijas "Fidesz" politisko panākumu pamatā ir labklājība, kuru Ungārijai atnesušas ES strukturālās subsīdijas pēc valsts iestāšanās ES 2004.gadā.

"Ko šie līderi dara ar šo trako noskaņojumu un melo savai tautai līdzīgi kā tie, kas sekmēja Breksitu un pameta valsti uzreiz pēc savas uzvaras," viņš piebilda.

Makrons piektdien Čehijas, Polijas, Slovākijas un Ungārijas medijos publicētā intervijā bija ieņēmis mērenāku toni, mudinot ES austrumu dalībvalstis ievērot bloka principus un pārmetumus veltot Ungārijas un Polijas nacionālistu valdībām, kam pēdējā laikā izraisījušās domstarpības ar Briseli.

Makrons šajā intervijā uzstāja, ka "Eiropa nav lielveikals", šādi atkārtoti izsakot savu jau iepriekš pausto nostāju, ka ES austrumu valstis nevar bloka fundamentālo vērtību vidū vienas pieņemt, bet citas noraidīt.

Kampaņa pirms gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām būs duelis starp "progresīvajiem" un nacionālistiem, prognozēja Makrons.

Uzsākot divu dienu vizīti Slovākijā un Čehijā, Makrons arī pauda bažas par to, ka dažas ES austrumu valstis atsakās uzņemt Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas migrantus atbilstoši ES kvotu sistēmai, kas tika izstrādāta 2015.gada migrācijas krīzes laikā.

"Mums ir kolektīva nepieciešamība pēc saskaņotības un solidaritātes. Mēs nevaram gūt labumu no Eiropas budžeta, nedemonstrējot solidaritāti migrācijas jautājumos," sacīja Makrons.

Viņš arī brīdināja, ka dalībvalstu centieni samazināt maksājumus kopīgajā budžetā graus ES vienotību, arī vienoto tirgu.

"Mēs nevaram samazināt ieguldījumus Eiropas budžetā bez izpratnes par to, ko dod vienotais tirgus. Ja mēs gribam nogalināt Eiropu, tad mums ir jāturpina tādā pat garā," sacīja Makrons.

"Eiropa nav vienvirziena iela, tās ir abpusējas saistības," viņš piebilda.

Pievēršoties ES kritizētajām Polijas tieslietu reformām, Makrons pauda cerību, ka "Polijas valdība spers nepieciešamos soļus, lai ņemtu vērā [Eiropas] Komisijas un tās partneru bažas".

Viņš arī atzīmēja, ka "situācijā ar likuma varu Ungārijā notiek satraucoša attīstība", un norādīja uz draudiem varas sadalei un nevalstisko organizāciju neatkarībai.

Viņš arī nosodīja februārī notikušo Slovākijas žurnālista Jana Kucjaka slepkavību, uzstājot, ka "draudi vai uzbrukumi žurnālistiem vai viņu nogalināšana grauj mūsu demokrātijas pamatus".

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu