Gruzijā svētdien notiek prezidenta vēlēšanas

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vīrieši sēž ar vēlēšanu aģitācijas plakātiem aplīmētā autobusa pieturā Gruzijas pilsētā Telavi
Vīrieši sēž ar vēlēšanu aģitācijas plakātiem aplīmētā autobusa pieturā Gruzijas pilsētā Telavi Foto: AFP/SCANPIX

Gruzijā svētdien notiek prezidenta vēlēšanas, un aptaujas liecina, ka neviens no 25 kandidātiem tajās neiegūs vismaz 50% balsu un tāpēc novembrī nāksies rīkot balsošanas otro kārtu.

Šīs ir pēdējās tiešās prezidenta vēlēšanas, jo pēc tām sāksies pāreja uz parlamentāro republiku un nākamo prezidentu 2024.gadā jau izraudzīs īpaša elektoru kolēģija.

Ievērojami samazinātas arī prezidenta pilnvaras, un par ietekmīgāko personu valstī kļūs premjerministrs.

Vairums aptauju liecina, ka vadībā izvirzījušies trīs kandidāti - Salome Zurabišvili, Grigols Vašadze un Dāvids Bakradze.

Ikviens no viņiem kādu laiku pabijis ārlietu ministra amatā šobrīd trimdā dzīvojošā Mihaila Saakašvili prezidentūras laikā.

Zurabašvili amatu zaudēja 2005.gadā, nonākot konfliktā ar parlamentu. Viņa startē kā neatkarīgā kandidāte, taču saņēmusi atbalstu no pretrunīgi vērtētā miljardiera un Saakašvili sāncenša Bidzinas Ivanišvili finansētās partijas "Gruzijas sapnis", kam parlamentā ir absolūtais vairākums.

Tomēr Zurabišvili izpelnījusies asu kritiku par apgalvojumiem, ka 2008.gada karu ar Krieviju uzsākusi Gruzija.

Daļa gruzīnu ar aizdomām izturas arī pret faktu, ka viņa dzimusi Francijā un savulaik strādājusi Francijas diplomātiskajā dienestā.

Savukārt pati Zurabišvili norāda, ka tā esot viņas priekšrocība, ja Gruzija patiesi vēlas tuvināties Eiropas Savienībai (ES).

Savukārt Vašadze, kura atbalstītāju vidū ir arī Saakašvili dibinātā Apvienotā nacionālā kustība (ENM), uzsver, ka vēlēšanas ir izvēle starp "konstitūciju un Ivanišvili, viņa neformālajām noziedzīgajām bruņotajām grupām un korupciju".

Vašadze uzstāj, ka valstī jāļauj atgriezties Saakašvili, kam 2015.gadā tika atņemta Gruzijas pilsonība un kas aizmuguriski notiesāts par ļaunprātīgu varas izmantošanu.

Trešais vadošais kandidāts Bakradze pārstāv partiju "Eiropeiskā Gruzija", kas izveidojās, atšķeļoties no ENM. Viņš apgalvo, ka Zurabišvili "viņas nostājas un paziņojumu dēļ, kas tieši kaitē Gruzijas drošībai un nacionālajām interesēm," ir nepieņemama kā prezidente.

Kampaņu un vēlēšanu gaita uzrauga gan vietējie, gan starptautiskie novērotāji.

Korupcijas apkarošanas organizācijas "Transparency International" vietējā nodaļa jau atzinusi, ka "Gruzijas sapnis" ļaunprātīgi izmanto valdošās partijas pozīcijas un piespiež ierēdņus apmeklēt Zurabišvili priekšvēlēšanu aģitācijas mītiņus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu