Gruzijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā sacentīsies Zurabišvili un Vašadze

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
 Grigols Vašadze
Grigols Vašadze Foto: Reuters/ScanPix

Gruzijā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās visvairāk balsu ieguvuši bijušie ārlietu ministri Salome Zurabišvili un Grigols Vašadze, kas līdz ar to sacentīsies vēlēšanu otrajā kārtā nākammēnes, liecina centrālās vēlēšanu komisijas pirmdien publiskotie rezultāti.

Pēc šiem rezultātiem, kas iegūti pēc 97% balsu saskaitīšanas, Zurabišvili, kuru atbalsta valdošā partija "Gruzijas sapnis", saņēmusi 38,6% balsu, bet Vašadze, kuru atbalsta eksprezidenta Mihaila Saakašvili vadītā partija "Vienotā nacionālā kustība", - 37,7% balsu.

Pavisam prezidenta vēlēšanās bija 25 kandidāti.

Svētdien vēlēšanās piedalījušies 46,7% balsstiesīgo pilsoņu.

Foto: Reuters/TASS/AFP/AP/Scanpix

Tā kā neviens kandidāts nav ieguvis vairāk par pusi balsu, nākammēnes notiks vēlēšanu otrā kārta, kurā sacentīsies abi kandidāti, kas ieguvuši visvairāk balsu pirmajā kārtā.

Pašreizējais prezidents Giorgijs Margvelašvili augustā paziņoja, ka nekandidēs uz otru amata termiņu.

Foto: Reuters/TASS/AFP/AP/Scanpix

Šīs ir pēdējās tiešās Gruzijas prezidenta vēlēšanas, jo pēc tām sāksies pāreja uz parlamentāro republiku un nākamo prezidentu 2024.gadā jau izraudzīs īpaša elektoru kolēģija.

Ievērojami samazinātas arī prezidenta pilnvaras, un par ietekmīgāko personu valstī kļūs premjerministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu