Peru atrasts koridors ar 750 gadu seniem koka elkiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/AFP/EPA/Scanpix

Arheologi Peru antīkajā pilsētā Čančanā atraduši 19 cilvēkveidīgus koka elkus. Dažiem no tiem bija uzliktas māla maskas, izdevumam “Live Science” pavēstīja Peru kultūras ministrija.

Pirms vairāk nekā 750 gadiem ar rokām grebtās figūras ir teju 70 centimetrus garas – izvietotas taisnstūrveida padziļinājumos, kas izveidoti ķieģeļu sienā.

Šie elki ir senākie, kas atrasti Čančanas arheoloģisko izrakumu vietā Peru ziemeļos. Pilsēta reiz bija Čimu karalistes galvaspilsēta laika posmā no mūsu ēras 900. līdz 1430. gadam, kad to pārņēma inki.

Čančanā izrakumi notiek jau kopš 20. gadsimta beigām, tomēr elku siena pirms tam nebija pamanīta.

“Koridorā, kas nesen atrasts Čančanas citadelē, atradās 19 koka elki, no kuriem dažiem bija uzliktas māla maskas. Siena virs elkiem bija izrotāta ar viļņu un ainavu motīviem, kā arī kaķim līdzīgu dzīvnieku attēliem,” atklāja Peru kultūras ministrijas pārstāve Patrīcija Balbuena (Patricia Balbuena).

Balbuena arī paziņoja, ka 33 metrus garais koridors visticamāk kalpoja kā ieeja citadeles ceremoniju laukumā. Visos, kuri gāja pa šo koridoru, nolūkojās šie elki, kas katrs bija izgrebts unikāls. Dažiem no tiem bija māla maskas, bet citi vienā rokā turēja scepteri un kaut ko līdzīgu vairogam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu