Pētījums: stresa ietekmē var samazināties cilvēka smadzenes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Smadzenes
Smadzenes Foto: AFP / Scanpix

Visiem zināms, ka stress ir visai kaitīgs cilvēka veselībai, tomēr tagad zinātnieki noskaidrojuši, ka tas var negatīvi ietekmēt pat smadzeņu izmēru.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Neurology”, noskaidrots, ka pusmūža pieaugušajiem, kuriem ir augsts hormona kortizona līmenis, ir mazāks smadzeņu izmērs un mazāk efektīva kognitīvā veiktspēja, salīdzinot ar tiem, kuriem kortizona līmenis ir mazāks. Tas liek domāt, ka pie vainas varētu būt stress.

Hormons kortizons ir iesaistīts virknē organisma procesu to skaitā vielmaiņā, imunitātes procesos un atmiņu veidošanās procesā. Tomēr šis hormons pastiprināti izdalās arī paaugstināta stresa apstākļos.

Lai arī šis pētījums nepierāda stresa saistību ar, piemēram, demenci, tomēr tas varētu būt viens no potenciālajiem priekšnoteikumiem prāta spēju kritumam dzīves norietā.

Pētījumā tika iesaistīti vairāk nekā 2200 cilvēku. Visu dalībnieku vidējais vecums bija 48 gadi. Katram dalībniekam pētījuma sākumā un vēlreiz pēc astoņiem gadiem bija jāveic psiholoģisks tests, kurā tika pārbaudīta cilvēka atmiņa un prāta spējas. Visiem dalībniekiem bija arī jānodod asins analīzes, lai pētnieki varētu izmērīt kortizona līmeni asinīs, kā arī tika veikta smadzeņu magnētiskā rezonanse, lai noskaidrotu smadzeņu izmēru.

Pēc pētījuma rezultātu analīzes, izrādījās, ka pastāv saikne starp paaugstinātu kortizona līmeni un smadzeņu veiktspējas un izmēra samazināšanos. Tiesa, nevienam no dalībniekiem nebija demences simptomu.

Jāpiezīmē gan tas, ka šis pētījums balstījās uz novērojumiem, proti, iemesli un sekas tajā netiek pierādītas. Turklāt zinātnieki kortizona līmeni asinīs izmērīja tikai vienu reizi, kas neļauj aplēst vidējo kortizona līmeni indivīda asinīs un tā izmaiņas noteiktā laika periodā.

Par spīti tam, ir skaidrs, ka stress negatīvi ietekmē cilvēka smadzenes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu