Desmit interesanti fakti, ko nezināji par "Gremliniem"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Visu svēto nakts jeb Helovīns gaidāms jau trešdien, un viens lielisks veids, kā šo vakaru nosvinēt, ir noskatīties kādu kārtīgi mošķīgu, spocīgu filmu. Bet nedrīkst aizmirst, ka Helovīns ir arī joku vakars, vai ne? Tāpēc nevainojama kombinācija šim vakaram būs 1984. gada Džo Dantes klasiskā šausmu komēdija “Gremlini”, kuru tieši Helovīna vakarā būs iespējams vērot uz lielā ekrāna k/t “Kino Citadele” īpašā “Kino Kulta” seansā. Ieskatam - 10 interesanti fakti par filmu.

“Mogwai” nozīmē “velns”

Pūkainos zvēriņus, kuri, saskaroties ar ūdeni, pārvēršas par nešpetnajiem gremliniem, filmā dēvē par “mogwai” jeb mogvajiem - vārds, kas neko daudz it kā neizsaka. Bet ķīniešu valodas kantoniešu dialekta pratēji uzreiz nopratīs, ka ar mogvajiem lietas labi nebeigsies, jo kantoniešu dialektā “mogwai” nozīmē “velns”, “dēmons” vai… “gremlins”.

Leģenda par gremliniem radās vēl pirms filmas

Gremlini nav pilnībā filmas izdomāta radība - Otrā pasaules kara laikā un pat agrāk klīda runas, ka kara lidmašīnu motoros ir ieperinājušies mazi briesmonīši gremlini. Tie ar savu kāri uz haosu un katastrofām esot grauzuši un citādi bojājuši lidmašīnas, tādējādi liekot tām krist no debesīm un avarēt.

“Gremliniem” ir kas kopīgs ar “Atpakaļ nākotnē”

Filmas darbība norisinās izdomātajā pilsētiņā Kingstonfolsā, bet, ja tā izskatās kaut kur jau reiz redzēta, jūs nekļūdāties. Kingstonfolsas skati tika filmēti tajā pašā filmēšanas laukumā, kas tika izmantots arī filmā “Atpakaļ nākotnē” (“Back to the Future”) kā Hilvalijas pilsēta.

Džo Dantes klasiskā šausmu komēdija “Gremlini”
Džo Dantes klasiskā šausmu komēdija “Gremlini” Foto: kadrs no filmas

Stīvena Spīlberga īpašā loma

Viens no “Gremlinu” producentiem ir piedzīvojumu filmu meistars Stīvens Spīlbergs, kura prasmīgo roku veidotos darbus nav pat iespējams uzskaitīt. Vērīgākie skatītāji, kas turēs acis vaļā filmas ainā, kura norisinās izgudrojumu kongresā, pamanīs arī Spīlbergu nelielā lomiņā - viņš ainā ir redzams braucam elektriskā ratiņkrēslā.

“Gremlinu” režisors Tims Bērtons?

Lai gan filmas režisors ir Džo Dante, Spīlberga sākotnēja ideja bija šim darbam nolīgt tobrīd vēl plašākai sabiedrībai nezināmo Timu Bērtonu - uz Spīlbergu iespaidu atstāja Tima veidotās īsfilmas. Taču, tā kā Bērtons vēl nekad nebija veidojis pilnmetrāžas filmu, “Gremlinu” režisora pienākumi beigu beigās tika uzticēti Džo Dantem. Un viss labs, kas labi beidzas, - izdevās gan “Gremlini”, gan arī vēlāk Bērtona karjera.

Peles - iedvesmas avots

Filmas scenārija autors Kriss Kolumbuss, kuru zinām arī kā filmu “Viens pats mājās” (“Home Alone”) un “Harijs Poters un filozofu akmens” (“Harry Potter and the Sorcerer's Stone”) režisoru, iedvesmu “Gremliniem” smēlās… no pelēm, kas bija apsēdušas viņa dzīvokli. Peļu radītā skrapstoņa un citi trokšņi naktī izklausījās jo īpaši spocīgi, un tieši šīs skaņas pavadīja Kolumbusu scenārija rakstīšanas laikā.

Gremlinu nedarbi sākotnēji bija vēl trakāki

Gremlini nav nekādi mīļdzīvnieki - radībiņas ir spējīgas uz diezgan nešpetnu vardarbību, taču izrādās, ka varēja būt vēl ļaunāk! Filmas oriģinālajā scenārijā bija iekļauta aina, kurā gremlini pārņem “McDonald's” ēstuvi, tikai burgeru vietā tie uz kārā zoba liktu… “McDonald's” apmeklētājus. No šīs un vēl citām asiņainām ainām laika gaitā filmas veidotāji gan atteicās.

Džo Dantes klasiskā šausmu komēdija “Gremlini”
Džo Dantes klasiskā šausmu komēdija “Gremlini” Foto: kadrs no filmas

Gremlinu lelles izmaksāja bargu naudu

Paši gremlini filmā ir nevis ar datoru radīti brīnumi, bet gan mehāniskas lellītes. Šāds risinājums gan nebija lēts prieks - katra gremlinu lellīte maksāja no 30 līdz 40 tūkstošiem ASV dolāru! Tāpēc drošības mēri filmēšanas laukumā bija pamatīgi - katru dienu, filmēšanas grupas dalībniekiem dodoties mājās, apsargi visiem lūdza atvērt mašīnu bagāžniekus, lai pārbaudītu, vai kāds nav iedomājies nočiept kādu no vērtīgajiem gremliniem.

Par sarūgtinājumu filmas veidotājiem lelles regulāri saplīsa

Mehāniskās lelles gan sagādāja gana daudz galvassāpju, jo, kā jau iekārtas, tās mēdza diezgan bieži saplīst. Īpaši daudz problēmu sagādāja mogvaja Gizmo pūkaini mīļā lellīte, kas bija mazāka par citām un saplīsa visbiežāk. Tāpēc par prieku un katarsi filmēšanas komandai, kurai nācās pieciest visas šīs grūtības, filmā tika iekļauta aina, kurā gremlini piekarina Gizmo pie sienas un apmētā nabadziņu ar šautriņām.

Labāk lelles nekā pērtiķi

Sākotnējā ideja gan bija gremlinu atveidošanai izmantot nevis lelles, bet īpaši trenētus pērtiķus. Šo domu gan nācās atmest pēc tam, kad viens no pērtiķiem testa laikā krita panikā brīdī, kad viņam galvā tika uzlikta gremlina maska.

“Gremlini” tikai vienā seansā būs skatāmi 31. oktobrī plkst. 18.20 k/t “Kino Citadele”! Biļetes vēl pieejamas šeit.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu