Pieci ceļu satiksmes drošības aspekti rudens sezonā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Iestājoties tumšajam rudens periodam, autovadītājiem jābūt īpaši uzmanīgiem uz ceļa. Lai rūpētos par savu un citu ceļu satiksmes dalībnieku drošību, ir svarīgi regulāri, jo sevišķi sezonu maiņas laikā, sekot līdzi transportlīdzekļa tehniskajam stāvoklim, pielāgot braukšanas paradumus laikapstākļu maiņai, kā arī ņemt vērā citus nozīmīgus aspektus, kas var ietekmēt drošību uz ceļa. Apdrošināšanas sabiedrības ERGO statistika liecina, ka rudens sezonā pieteikto atlīdzību skaits par ceļu satiksmes negadījumos bojātiem transportlīdzekļiem salīdzinājumā ar vasaras sezonu pieaug vidēji par 10%, tai skaitā nereti negadījumu iemesls ir tieši saistīts ar autovadītāju neuzmanību vai nepietiekamu vērību pret savu transportlīdzekli.

Saskaņā ar ERGO apkopoto statistiku tipiskākie ceļu satiksmes negadījumu cēloņi rudens sezonā ir automašīnu saslīdēšana, kas notiek ne tikai uz apledojušiem ceļiem agrās rīta stundās vai nakts stundās, bet arī dienas laikā uz ceļiem, kas noklāti ar slapjām kritušajām lapām. Lietus laikā ne mazums negadījumu ik sezonu notiek, autovadītājiem nespējot savaldīt savus spēkratus pēc iebraukšanas uz ceļiem izveidojušās risēs, kas nereti izraisa tā saucamo akvaplanēšanu. Lai gan jebkurā gadalaikā svarīga ceļu satiksmes drošībā ir paša autovadītāja uzvedība, tostarp atbilstoša ātruma izvēle, pienācīga apstākļu novērtēšana pirms manevru veikšanas u.tml., tomēr gada tumšajā laikā šiem apstākļiem, kā arī automašīnas tehniskajam stāvoklim un laikapstākļiem atbilstošam aprīkojumam var būt izšķiroša nozīme, lai izvairītos no ceļu satiksmes negadījuma.

Aicinot ikvienu autovadītāju rūpēties par savu un citu ceļu satiksmes dalībnieku drošību, ERGO kopā ar Drošas braukšanas skolas ekspertiem apkopojusi svarīgākos ieteikumus, kas būtu jāņem vērā, piedaloties ceļu satiksmē rudenī.

Pārbaudiet auto tehnisko stāvokli!

Tuvojoties sezonu maiņai vai rudens sākumā ieteicams veikt rūpīgu automašīnas apskati un laikus sagatavot to rudens sezonai. Būtiski veikt šādas darbības:

  • pārbaudīt lampas un nepieciešamības gadījumā tās noregulēt;
  • pārbaudīt spiedienu riepās;
  • laikus, nesagaidot apledojuma veidošanos uz ceļiem, veikt riepu nomaiņu;
  • ja automašīnai ir pat salīdzinoši neliels vējstikla vai sānskata spoguļa bojājums, pārliecināties, vai tas būtiski neapgrūtina redzamību sliktos laikapstākļos un diennakts tumšajā laikā! Jebkurus šādus bojājumus, kas apgrūtina ceļa pārredzamību, noteikti būtu ieteicams novērst pirms rudens sezonas sākuma (ERGO atgādina, ka mūsdienu tehnoloģijas ļauj vējstiklus arī remontēt, proti, ja vējstikla bojājums ir līdz divu eiro monētas lieluma diametrā un nekavējoties pēc bojājuma rašanās tiek veikti nepieciešamie remontdarbi, tad bojājumus var novērst, neveicot vējstikla nomaiņu, kas ir ievērojami lētāk nekā vējstikla nomaiņa);
  • pārbaudīt logu tīrītāju slotiņu kvalitāti;
  • pārbaudīt un nepieciešamības gadījumā uzpildīt atbilstošos tehniskos šķidrumus: motora eļļu, bremžu šķidrumu, ziemas sezonas vējstiklu mazgāšanas šķidrumu u.c.

Ikreiz pirms braukšanas sākšanas pārliecinieties par redzamību!

Autovadītājam pirms braukšanas sākšanas ik reizi būtu jāpārliecinās, vai ir droši sākt kustību un vai ir pietiekama redzamība, proti, lietus laikā vai pēc tā jānotīra aprasojušie vējstikli un sānskata spoguļi, savukārt sala laikā jāpagaida, kamēr tie atkūst, ja ir aizsaluši. Nesteidzies, kamēr vējstikli nav pietiekami atkusuši! Pāris minūtes nenogaidot un pārsteidzīgi dodoties ceļā ar pilnībā neatkusušiem stikliem, būtiski apgrūtinātā redzamība var būt cēlonis ceļu satiksmes negadījumam.

ERGO apkopotā statistika liecina, ka neuzmanība un slikta redzamība ir vieni no populārākajiem ceļu satiksmes negadījumu riskiem rudens sezonā, kas var radīt gan nelielus auto bojājumus, gan arī būt cēlonis daudz lielākai avārijai, piemēram, pērn septembrī sliktas redzamības apstākļos kāds Volkswagen Golf autovadītājs, nepamanot šķērsli uz ceļa, uzbrauca ne tikai apmalei, bet, turpinot kustību, iebrauca kokā, kā rezultātā zaudējumu apmērs sastādīja vairāk nekā 3000 eiro.

Ar rudens atnākšanu mainoties gaisa temperatūrai, arvien biežāk agrās rīta stundās un vakaros uz ceļiem var veidoties apledojums, redzamību var apgrūtināt migla un lietus, kas kopumā var ietekmēt auto vadāmību un radīt papildu riskus. Ceļi var kļūt slideni, var veidoties peļķes, kas ievērojami apgrūtina iespēju laikus saskatīt bedres un tās apbraukt, kā arī iebraukšana uz lielceļiem izveidojušajās risēs, kas piepildītas ar lietusūdeni, var izraisīt akvaplanēšanu, kad automašīna uz brīdi kļūst nevadāma. Rudens sezonā slapjas no kokiem nokritušas lapas var būt tikpat slidenas un bīstamas kā ledus uz ceļa ziemas sezonā. Ņemot vērā iepriekš minēto, ir svarīgi:

  • izvēlēties laikapstākļiem atbilstošu braukšanas ātrumu - laikus to samazināt, redzot liela izmēra peļķes uz ceļa; iespēju robežās, braucot pa lielceļiem, izvairīties no iebraukšanas pielijušās risēs;
  • neveikt straujus manevrus, lai izvairītos no automašīnas saslīdēšanas gan uz apledojuša ceļa, gan uz slidenu lapu klāta ceļa;
  • pietiekamas distances ievērošana no priekšā braucošās automašīnas var pasargāt no sadursmes, kā arī sniedz papildu laiku – vērtīgas sekundes manevru veikšanai neparedzētu apstākļu gadījumā uz ceļa.

ERGO klientu pērnā gada rudens sezonā pieteikto atlīdzību apmērs par saslīdēšanu uz slidena ceļa mērojams no pārdesmit eiro līdz pat vairākiem desmitiem tūkstošu eiro par gadījumu. Vairākos gadījumos auto nācies pat pilnībā norakstīt, piemēram, vienā no gadījumiem pēc neapdomīga manevra veikšanas automašīna saslīdēja un notika sadursme ar citu pretējā virzienā braucošu automašīnu.

Neatstājiet bez ievērības ceļa zīmi “Savvaļas dzīvnieki”!

Rudens periodā salīdzinājumā ar citiem gadalaikiem biežāk notiek automašīnu sadursmes ar meža dzīvniekiem, kas pārvietojas gar ceļa malu vai mēģina šķērsot brauktuves nomaļākās vietās, tāpēc, redzot ceļa zīmi “Savvaļas dzīvnieki”, kā arī braucot ceļa posmos gar mežiem un krūmājiem, ERGO un Drošas braukšanas skolas eksperti aicina būt divreiz uzmanīgākiem un vērīgākiem, samazināt braukšanas ātrumu, izvēlēties pietiekamu distanci no priekšā braucošās automašīnas, kā arī vērst visu savu uzmanību uz ceļu!

ERGO statistikas dati par negadījumiem, kas notikuši, uzbraucot meža dzīvniekiem, liecina, ka vidējā izmaksātā apdrošināšanas atlīdzība par šādiem negadījumiem ir 1600 eiro, tomēr nereti ir negadījumi, kad automašīnas bojājumu novēršana var izmaksāt pat teju 10 tūkstošus eiro. Šogad oktobrī, pateicoties siltajiem laikapstākļiem, ERGO saņēmusi tikai četrus atlīdzību pieteikumus par automašīnu sadursmēm ar meža dzīvniekiem, bet pērn šajā pašā periodā reģistrēti 34 negadījumi, tai skaitā pērn reģistrēti vairāki negadījumi, kuros automašīnu bojājumi bija ļoti ievērojami, piemēram, pērn ERGO izmaksāja apdrošināšanas atlīdzību 7500 eiro apmērā par bojājumu novēršanu Hyundai I30 markas automašīnai pēc sadursmes ar meža cūkām, savukārt pēc sadursmes ar alni pērn pat vairākas automašīnas tika norakstītas, izmaksājot klientiem atlīdzību apdrošinātās automašīnas vērtībā.

Koncentrējieties uz ceļu!

Vakara stundas kļūst arvien garākas, tas apgrūtina ne tikai redzamību, bet arī mazina modrību. Tumšajās vakara vai nakts stundās autovadītājiem jābūt īpaši uzmanīgiem, ievērojot arī citus satiksmes dalībniekus – riteņbraucējus un gājējus, kuri nereti pārvietojas bez atstarotājiem. Vienlīdz svarīgi ir nenovērst uzmanību no ceļa, mēģinot paralēli automašīnas vadīšanai veikt citas darbības. Uzmanību novērš ne tikai viedierīču lietošana automašīnas kustības laikā, par ko autovadītāji var tikt sodīti ar naudas sodu līdz 100 eiro, bet arī kafijas vai tējas dzeršana, ēšana, smēķēšana, sievietēm – lūpu krāsošana u.c. darbības. Tāpat ERGO un DBS eksperti aicina autovadītājus būt pieklājīgiem un cienīt citus, piemēram, braucot cauri peļķei, piebremzēt un neapšļakstīt gājējus. Būsim uzmanīgi, vērīgi un pieklājīgi, rūpējoties par ceļu satiksmes drošību!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu