“Lion Air” katastrofa: Vai avāriju veicināja tas, ka lidmašīna bija jauna?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Boeing 737 Max" lidmašīna. Ilustratīvs attēls
"Boeing 737 Max" lidmašīna. Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Pirmdien jūrā iegāzās Indonēzijas zemo cenu aviokompānijas “Lion Air” reisa “JT 610” lidmašīna, kurā bija 189 cilvēki. Tā bija praktiski jauna lidmašīna “Boeing 737 MAX 8” - vai tas varēja kļūt par vienu no traģēdijas iemesliem? Šādu jautājumu uzdod Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Daudz uzmanības pēc katastrofas pievērsts tajā iesaistītajai lidmašīnai - “Boeing 737 MAX 8”, kas ir viens no jaunākajiem un modernākajiem ASV aviobūves uzņēmuma “Boeing” lidaparātiem. 

Lidmašīnu katastrofas ļoti bieži notiek vairāku faktoru – gan tehnisku, gan cilvēcisku - rezultātā. Notikušā apstākļi gan šobrīd ir neskaidri un avārijas cēloņi nebūs zināmi, līdz  noslēgsies apjomīgā izmeklēšana.

“Lion Air” ir viena no pirmajām lidsabiedrībām pasaulē, kas sāka izmantot “Boeing 737 MAX 8” lidmašīnas. “Lion Air” kopumā ir pasūtījusi 218 “Boeing 737 MAX” lidmašīnas. 

Ar pirmdien avarējušo lidmašīnu “Lion Air” lidojumus veica vien kopš šā gada 15.augusta.

Kā liecina Indonēzijas Nacionālās transporta drošības komisijas dati, šī lidmašīna kopumā nolidojusi aptuveni 800 stundu. 

Kā ziņots, “Lion Air”  lidmašīna ar 189 cilvēkiem pirmdien bija ceļā no galvaspilsētas Džakartas Sukarno-Hatas lidostas uz Pangkalpinangu Bangkas salā, kad 13 minūtes pēc pacelšanās iegāzusies Javas jūrā Rietumjavas provinces piekrastē, informējis Indonēzijas glābšanas dienests.

Īsi pirms lidmašīna zaudējusi sakarus ar kontroltorni un nogāzusies, tās pilots lūdzis atļauju atgriezties Džakartas lidostā, paziņojot, ka lainerim radusies tehniska problēma, iepriekš vēstīja LETA.

“Lion Air”  vadītājs Evards Siraits paziņoja, ka avarējusi lidmašīna iepriekšējā reisā sakārusies ar tehniskām problēmām, tomēr tās pirms liktenīgā lidojuma tikušas novērstas atbilstoši visām attiecīgajām procedūrām, ziņo aģentūra “Reuters”. 

Lidsabiedrības pārstāvji gan neatklāja, kas tā bijusi par tehnisku problēmu. 

“Lion Air” flotē ir vēl desmit “Boeing 737 MAX 8” lidmašīnas. 

Lidsabiedrības vadītājs uzsver, ka pēc katastrofas neesot plānots pārtraukt pārējo minētā modeļa lidmašīnu izmantošanu. 

Aviācijas eksperts Gerijs Sojatmans raidsabiedrībai BBC norādīja, ka lielākais negadījumu risks parasti ir ļoti vecām lidmašīnām, tomēr pavisam jaunām lidmašīnām šis risks arī esot visai augsts. 

“Ja tā [lidmašīna] ir pavisam jauna, reizēm ir dažādas problēmas, kas atklājas, tikai lidmašīnu regulāri lietojot. Parasti šīs lietas tiek atrisinātas pirmo trīs [lidmašīnas izmantošanas] mēnešu laikā,” uzsver eksperts. 

Trīs mēnešu lietošanas termiņš pirmdien avarējušajai lidmašīnai būtu pagājis pēc dažām nedēļām. 

Tikmēr aviācijas eksperts Jons Ostrovers pauž viedokli, ka jaunām lidmašīnām bieži vien ir “apkopes brīvdienas, jo viss ir tik jauns”. Viņš arī piebilst, ka jaunām lidmašīnām bieži vien mēdz būt dažādas lietošanas sākuma stadijas problēmas, “tas ir izplatīti, tomēr nav nekas tāds, kas varētu apdraudēt lidmašīnas drošību”. 

Abi eksperti ir norāda, ko šobrīd ir pāragri konkrēti spriest, kas tieši nogāja greizi reisā “JT 610”. 

“Visticamāk, tās būs bijušas tehniskas problēmas, tomēr mēs esam pašā sākumā. Konkrētus secinājumus varēs gūt, kad mums būs vairāk informācijas,” norāda Sojatmans. 

Ostrovers ir līdzīgās domās. 

“Es nezinu, kas varētu izraisīt tik jaunas lidmašīnas avāriju. Ir tik daudz dažādu faktoru, kas var novest pie šāda negadījuma,” uzsver eksperts. 

Kā paziņojusi kompānija “Boeing”, “737 MAX” sērijas lidmašīnas ir visstraujāk pārdotie lidaparāti aviācijas vēsturē. “Boeing” līdz šim ir saņēmusi pasūtījumus gandrīz 4000 šīs sērijas lidmašīnu piegādēm. 

“737 MAX 8” modeļa lidmašīnas ir pasūtījušas arī tādas lidsabiedrības kā “American Airlines”, “United Airlines”, “Norwegian” un “FlyDubai”.

Foto: AFP/SCANPIX

Kā ziņo ASV medijs CNN, “Boeing 737 MAX 8” ir viena no jaunākajām versijām “Boeing” modelim 787, kas tiek ražots jau kopš 1967.gada. 

Šajā laikā kopumā saražoti vairāk nekā 10 000 “Boeing 737” lidaparātu. Tas ir viens no pārdotākajiem lidmašīnu modeļiem pasaules aviācijas vēsturē. 

Lidmašīnas modeļi “737 MAX” ir aprīkoti ar dzinējiem “LEAP”, kas ir efektīvāki un videi draudzīgāki. Salīdzinājumā ar citiem dzinējiem “LEAP” degvielas patēriņš ir par 10-12% mazāks. 

“LEAP” dzinējus ražo kompānija “CFM International”, kas ir “GE Aviation” un “Safran Aircraft Engines” kopuzņēmums. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu