Latvijas IKP trešajā ceturksnī varētu būt audzis par 3,3 - 4,1%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2017.gada attiecīgo periodu varētu būt audzis par 3,3-4,1%, aģentūrai LETA prognozēja banku analītiķi.

Tostarp "Swedbank" ekonomiste Linda Vildava aģentūrai LETA sacīja, ka Latvijas ekonomika 2018.gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada trešo ceturksni, varētu būt pieaugusi par 3,3%, pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem, savukārt salīdzinājumā ar šā gada otro ceturksni IKP pieaugums varētu būt ap 0,8%, pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem.

"Lai gan trešajā ceturksnī IKP gada izaugsmes temps, visticamāk, būs mazāks nekā iepriekšējos ceturkšņos, izaugsme ceturkšņa laikā saglabāsies gana spēcīga. Sabremzējumu gada laikā noteiks gan bāzes efekts jeb ļoti spēcīgā izaugsme pērnā gada trešajā ceturksnī, gan mazāks darba dienu skaits papildus brīvdienu dēļ šogad jūlijā un septembrī," sacīja Vildava.

Viņa teica, ka iekšzemes patēriņš jeb investīcijas pamatkapitālā un mājsaimniecību patēriņš joprojām būs galvenie IKP virzītājspēki. "Visstraujāk augošā nozare, tāpat kā iepriekšējos ceturkšņos, būs būvniecība, lai gan sagaidām, ka pievienotās vērtības gada izaugsmes tempi kļūs lēnāki. Dati rāda, ka piezemētāka izaugsme nekā iepriekš gaidāma mazumtirdzniecībā. Eksporta izaugsme arī pierims. Preču pusē to noteiks lēnāks kāpums apstrādes rūpniecībā. Savukārt kritums, visticamāk, atgriezīsies finanšu pakalpojumu pievienotajā vērtībā, kas pavilks uz leju pakalpojumu eksporta izaugsmi. Straujāks pievienotās vērtības kāpums varētu būt transporta nozarē, kur trešajā ceturksnī novērots pieaugums gan pa dzelzceļu pārvadātajās, gan ostās pārkrautajās kravās," klāstīja Vildava.

Savukārt "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA prognozēja, ka Latvijas IKP šogad trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2017.gada trešo ceturksni varētu būt pieaudzis par 4,1%, kamēr trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar otro ceturksni ekonomika varētu būt augusi par 0,6%.

"Bažas par izaugsmes palēnināšanos pasaulē pieaug, taču tas atsauksies uz nākamā gada perspektīvām. Saglabājot labu inerci, trešajā ceturksnī ekonomikas kāpums būs turpinājies. Priekšplānā ar straujākajiem izaugsmes tempiem joprojām būs ekonomikas karstākā nozare - būvniecība. Citviet attīstības temps būs piezemētāks. Kāpums sagaidāms apstrādes rūpniecībā, tirdzniecībā un citās pakalpojumu nozarēs. Kritums varētu uzrādīties lauksaimniecībā un finanšu nozarē," sacīja Gašpuitis.

Centrālā statistikas pārvalde trešā ceturkšņa Latvijas IKP ātrā novērtējuma datus paziņos otrdien, 30.oktobrī.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijas IKP šogad pirmajā pusgadā pieauga par 4,7% salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo pusgadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu