Daces Ziemeles un Māras Mozgires darbu izstāde “110”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Dace Ziemele un Māra Mozgire
Dace Ziemele un Māra Mozgire Foto: publicitātes

2. novembrī plkst. 17 Aspazijas mājā Dubultos (Z. Meierovica prosp. 18/20) tiks atklāta Daces Ziemeles un Māras Mozgires darbu izstāde “110”. Izstādē būs apskatāms Daces Ziemeles apgleznots porcelāns un Māras Mozgires zīda gleznojumi. 

Abas mākslinieces ir jūrmalnieces, un šī ir viņu septītā kopīgi veidotā izstāde. Iepriekšējo sešu izstāžu nosaukums bija “Melnbaltais un krāsainais”, jo, kā uzskata mākslinieces, tas vislabāk raksturo abas kopā un katru atsevišķi. Šai izstādei dots atšķirīgs nosaukums “110”. Tas radies, sasummējot abu mākslinieču šā gada nozīmīgākos ciparus.

Dace Ziemele un Māra Mozgire izstādēs aktīvi piedalās kopš pagājušā gadsimta 90. gadu beigām, bet no 2005. gada abas kopā veido personālizstādes, kurās dominē kontrasts - melnbaltais pret krāsaino. Ir bijušas izstādes “Melnbaltais un krāsainais” Rīgas porcelāna muzejā, Jūrmalas pilsētas muzejā, Rojā, Kuldīgā, Valmierā un Tukumā.

Dace Ziemele absolvējusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmijas keramikas nodaļu. Izstādēs piedalās kopš 1990. gada. Ir bijušas izstādes Somijā un Vācijā.

Mākslinieces darbos dominē laukumu un līniju ritmi un saspēle. Baltais pret melno, laukums pret līniju. Pēdējos gados līniju ritms tiek ievīts smalkā mežģīņu rakstā. “Es vienmēr esmu apbrīnojusi rokdarbnieču smalkos darinājumus. Arī mana mamma radīja brīnišķīgus filigrānus mežģīņu rakstus. Man tam nekad nav bijusi pacietības. Es labāk to visu uzlieku uz šķīvja vai papīra, izmantojot tušu vai porcelāna krāsu,” saka māksliniece. Tā kā izstāde notiek Aspazijas mājā, ir daži darbi, kuri saistīti ar Aspazijas dzeju. Uz krūzēm ir “apspēlēts” Aspazijas dzejolis "Vārds", jo vārdam ir liela nozīme.

Māra Mozgire absolvējusi Liepājas lietišķās mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļu. Izstādēs piedalās kopš 1987. gada.

Māras darbos dominē krāsu laukumu mijiedarbība – siltais pret vēso, košais pret pelēko. Viņa iedvesmu rod dabā un ceļojumos redzētajā. Par savu radošo darbību Māra saka: “Tā pa īstam pie mākslas tilta nonācu Liepājā. Jauna vide, jauki cilvēki, labi pedagogi, iespēja iemācīties saskatīt, sadzirdēt un sevi apliecināt. Soli pa solim vējā, saulē, jūrā. Tad Rīgā - Akadēmijā. Sapņi piepildās, mērķi tiek sasniegti. Atkal cita vide, jauki cilvēki, labi pedagogi, krāsas un vēl daudz visa kā. Tā mēģinu virzīties pa šo tiltu uz priekšu vēl joprojām. Liekas, ka līdz vidum, tā gribētos domāt, esmu pagājusies...“

Izstāde “110” Aspazijas mājā Dubultos (Z. Meierovica prosp. 18/20, Jūrmala) apskatāma līdz 30. novembrim. Aspazijas mājas darba laiks: svētdiena, pirmdiena – slēgts, otrdiena – sestdiena 10:00 – 17:00. Ieeja bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu