ASV aicina uz pamieru un miera sarunām Jemenā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV otrdien aicināja uz pamieru un miera sarunām Jemenā, kur Saūda Arābijas vadītā militārā koalīcija, kas cīnās pret šiītu nemierniekiem hutiešiem, ir sagatavojusi vairāk nekā 10 000 karavīru jaunam uzbrukumam hutiešu ieņemtajai ostas pilsētai Hudeidai.

ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss sacīja, ka ASV "pietiekami ilgi" ir vērojušas konfliktu Jemenā, un piebilda, ka minētās koalīcijas dalībvalstis Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti ir gatavas sarunām.

"Mums ir jāvirzās uz miera centieniem šeit, un mēs nevaram teikt, ka mēs to darīsim kaut kad nākotnē," Matiss paziņoja ASV Miera institūtā Vašingtonā.

"Mums tas jādara nākamo 30 dienu laikā," teica Matiss.

Viņš sacīja, ka ASV aicina visas karojošās puses novembrī Zviedrijā tikties ar ANO īpašo sūtni Mārtinu Grifitsu un "nonākt pie risinājuma".

ASV un Saūda Arābijas attiecības pēdējās nedēļās ir kļuvušas vēsākas pēc žurnālista Džamala Hašogi slepkavības Saūda Arābijas konsulātā Stambulā.

Saūda Arābija un tās sabiedrotās 2015.gadā iejaucās Jemenā notiekošajā bruņotajā konfliktā starp hutiešiem un valsts prezidentu Abdrabuhu Mansūru Hadi, kura valdību atzīst ANO.

Saūda Arābijas vadītā koalīcija Jemenas konfliktā starptautiski atzītās valdības pusē iesaistījās 2015.gada martā, kad šiītu nemiernieki bija sagrābuši galvaspilsētu Sanu un lielu daļu valsts.

Kaut arī koalīcijas pusē ir ievērojams militārais pārsvars, nemiernieki joprojām kontrolē Sanu un lielu daļu no Jemenas ziemeļiem.

Jemenas konfliktā ir nogalināti apmēram 10 tūkstoši cilvēku, valsts ir uz bada sliekšņa un vairāk nekā 22 miljoniem jemeniešu – trim ceturtdaļām iedzīvotāju – ir vajadzīga humānā palīdzība.

ASV ir izpelnījušās asu starptautisku kritiku ar savu atbalstu Saūda Arābijas vadītajai koalīcijai, īpaši pēc tam, kad vairākos koalīcijas gaisa triecienos tika nogalināti desmitiem civiliedzīvotāju.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo otrdien aicināja izbeigt visus koalīcijas gaisa triecienus Jemenas apdzīvotajos rajonos.

"Tagad ir laiks pārtraukt karadarbību, tai skaitā raķešu un dronu triecienus no hutiešu kontrolētajiem rajoniem uz Saūda Arābiju un Apvienotajiem Arābu Emirātiem," paziņoja Pompeo. "Pēc tam ir jāpārtrauc koalīcijas gaisa triecieni visos apdzīvotajos rajonos Jemenā."

ANO vadītas miera sarunas septembrī neizdevās uzsākt, jo hutiešu nemiernieki atteicās lidot uz Ženēvu, ja ANO negarantēs viņiem drošu atgriešanos Sanā, kuru šie nemiernieki kontrolē kopš 2014.gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu