ASV cietumā nogalināts bēdīgi slavenais gangsteris Džeimss "Vaitijs" Baldžers (2)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Stingra režīma cietumā Rietumvirdžīnijā 89 gadu vecumā nogalināts bēdīgi slavenais Bostonas gangsteris Džeimss "Vaitijs" Baldžers. Policija notikušo izmeklē kā slepkavību, ziņo raidorganizācija BBC.

Baldžers mira tajā pašā dienā, kad no ieslodzījuma vietas Floridā tika pārvests uz cietumu Rietumvirdžīnijā, kurā sodu izcieš 1385 cilvēki. 

Par Baldžera slepkavību aizdomās turēts ieslodzītais, kas saistīts ar mafiju, laikrakstam "The Boston Globe" apstiprināja trīs izmeklēšanai pietuvināti informācijas avoti. 

Pavisam neilgi pēc ierašanās cietumā Baldžeru smagi piekāva kāds no ieslodzītajiem. Baldžers tika nogalināts vien dažas stundas pēc tam, kad viņu ielaida cietuma koplietošanas telpās pie citiem ieslodzītajiem.

"Septiņu mēnešu laikā šī ir trešā slepkavība mūsu ieslodzījuma vietā," telefonintervijā raidorganizācijai CBS atzinis vietējās arodbiedrības pārstāvis Ričards Heldrets. "Mums nepietiek darbinieku. Trūkst apmēram 40 cietumsargu."

Foto: AP/Scanpix

Baldžers dzimis 1929.gadā. Bostonā uzaugušais Baldžers pusaudža gados iesaistījās Šemrokas bandā - sākumā viņš nodarbojās ar auto zādzībām, bet vēlāk aplaupīja bankas. Vēlāk Baldžers izveidoja savu organizētās noziedzības impēriju, kas nodarbojās ar izspiešanu, slepkavošanu, narkotiku tirgošanu un citām nelikumīgām aktivitātēm.

50.gados Baldžeru notiesāja par bruņotu laupīšanu un automašīnas zādzību. Sodu viņš izcieta Sanfrancisko krastos uz salas esošajā Alkatrazas cietumā.

Baldžera nelikumības vairāku gadu garumā pieļāva Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģents, kurš no viņa ievāca informāciju par citiem gangsteriem. 1995.gadā aģents brīdināja Baldžeru par tuvojošos apsūdzību, kā rezultātā Baldžers sāka bēguļot.

Gangsteri 2011.gadā aizturēja Santamonikā, kur viņš slēpās ar savu draudzeni Ketrinu Greigu. Viņa patlaban ieslodzīta sieviešu cietumā Minesotā.

2013.gadā Baldžeru notiesāja par lērumu noziegumu, tai skaitā par dalību 11 slepkavībās 70. un 80.gados.

ASV valdība viņa upuru ģimenēm izmaksāja kompensācijas vairāk nekā 20 miljonu ASV dolāru apmērā, jo slepkavību pastrādāšanas laikā viņš atradās valdības uzraudzībā. 

2015.gadā studentu grupa, gatavojot mācību darbu vēsturē, nosūtīja Baldžeram vēstuli. Atbildot uz to, noziedznieks šķietami pauda nožēlu par savu pagātni. "Mana dzīve tika izniekota un es to nodzīvoju muļķīgi," viņš rakstīja. 

Par Baldžeru uzņemtas vairākas filmas. Slavenākās no tām - 2015.gadā iznākusī "Black Mass" ("Melnā mise"), kurā Baldžeru atveido aktieris Džonijs Deps, un režisora Mārtina Skorsēzes kinolente "The Departed" ("Atkritēji"), kas 2007.gadā saņēma "Oskaru" kā gada labākā filma.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu