Kā divas mātes uz pusēm iznēsāja vienu bērnu (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Māte ar embrija ultrasonogrāfiju
Māte ar embrija ultrasonogrāfiju Foto: Caro / Andreas Teich / Scanpix

Iespējams, pirmo reizi pasaules vēsturē embriju atsevišķos tā attīstības posmos iznēsājušas divas sievietes, vēsta ārvalstu mediji.

Ašleiga un Blisa Kulteres ir divas precētas sievietes, kas, pateicoties jaunai mākslīgās apaugļošanas tehnikai, katra tika pie bērna iznēsāšanas prieka. Rezultātā Ašleigai pirms pieciem mēnešiem piedzima pilnīgi vesels zēns.

Kā tas iespējams?

Tehnika, kuras laikā tiek izmantota ierīce “INVOcell”, ir kaut kas pa vidu starp apaugļošanu laboratorijā (IVF) un intrauterīno apsēklošanu (IUI). IVF laikā zinātnieki olšūnu ar spermu apaugļo laboratorijā un tad to nogādā sievietes dzemdē. Savukārt IUI laikā sperma tiek tiešā veidā nogādātā dzemdē, kur spermas šūna viegli sasniedz olšūnu un apaugļo to.

“INVOcell” ir apaugļošanas laboratorijā jeb IVF paveids, tomēr tā vietā, lai olšūna tiktu apaugļota laboratorijā, gan olšūna, gan sperma tiek ievietota mazā kapsulā, ko ievieto sievietes vagīnā, kur ķermeņa siltuma ietekmē sperma apaugļo olšūnu. Vienkārši sakot, šajā procesā sievietes vagīna aizstāj laboratorijas inkubatoru.

Pēc piecām dienām ārsti pārbauda, vai kapsulā ir sācis veidoties embrijs. Ja viss ir norisinājies veiksmīgi, embrijs tiek ievietots sievietes dzemdē vai arī sasaldēts, lai izmantotu to vēlāk.

Lai arī minētais gadījums nav pirmā reize, kad tiek izmantota “INVOcell” tehnika, tomēr pirmo reizi vēsturē to veica divas sievietes ar vienu embriju. Parasti šo procesu veic viena sieviete, tomēr šajā gadījumā ārsti izmantoja unikālu iespēju, lai ļautu grūtniecības procesu piedzīvot abām mātēm.

Īsumā - kad embrija inkubācijas process vienas sievietes vagīnā bija beidzies, ārsti to izņēma un implantēja otras sievietes dzemdē, kas to iznēsāja līdz veiksmīgam iznākumam. Protams, ārsti skaidro, ka process nav nemaz tik vienkāršs.

Tomēr pagaidām pāriem nevajadzētu steigties izmantot šo inovāciju, jo tā vēl nav pietiekami attīstīta, lai būtu pilnīgi droša.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu