Sīriešu aktīvistu organizācija dokumentējusi Krievijas uzbrukumus civiliedzīvotājiem Sīrijā

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

Berlīnē bāzēta sīriešu aktīvistu organizācija trešdien paziņojusi, ka dokumentējusi vairāk nekā 1400 gadījumus, kad Krievijas spēki Sīrijā uzbrukuši civiliedzīvotājiem un civilajiem mērķiem.

Organizācija "Sīrijas Arhīvs" izveidojusi datubāzi ar vairāk nekā 3000 apstiprinātu video, kuros fiksēti uzbrukumi laikā no 2015.gada septembra, kad Krievija sāka gaisa uzlidojumus Sīrijā, līdz šā gada septembrim.

Organizācijas pārstāvis Hadi al Hatibs sacīja, ka šī datubāze, kas piedāvā meklēšanas funkcijas, ir pirmā vizuālā dokumentācija par Krievijas gaisa uzlidojumiem Sīrijā.

Viņš norādīja, ka datubāze, kurā reģistrēti vairāk nekā 700 incidenti ar bojāgājušiem civiliedzīvotājiem, var palīdzēt advokātiem ierosināt lietas pret noziegumu pastrādātājiem.

Datubāzē iekļautos video uzņēmuši vienkārši cilvēki, žurnālisti, cilvēktiesību organizāciju darbinieki, bet tur atrodami arī videomateriāli no Krievijas Aizsardzības ministrijas.

Krievija noliedz, ka uzbruktu civiliedzīvotājiem, un apgalvo, ka uzbrukumi vērsti pret "teroristu infrastruktūru".

Krievijas armija savā jaunākajā ziņojumā par trīs gadus ilgo kampaņu Sīrijā uzskaitījusi uzbrukumus un to veidus, bet nav devusi datus par upuriem.

"Sīrijas Arhīvs" apgalvo, ka ir dokumentējis un apstiprinājis vismaz 704 incidentus, kuros Krievijas uzbrukumu rezultātā gājuši bojā civiliedzīvotāji. Videomateriālos redzams, ka Krievijas uzlidojumos sabombardētas vismaz 35 slimnīcas, 27 mošejas, 23 skolas un 27 tirgi.

Vienā no gadījumiem Krievijas Aizsardzības ministrija publiskoja video, kurā uzbrukuma mērķis identificēts kā naftas pārstrādes rūpnīca, bet vēlāk izmeklēšanā atklājās, ka tā bijusi ūdens attīrīšanas stacija.

Organizācija arī identificējusi 63 incidentus, kuros izmantota kasešu munīcija, un 39 gadījumus, kad pielietotas degbumbas. Krievija noliedz, ka izmantotu šos ieročus.

"Ziņojuma jēga ir veicināt taisnīgumu. Advokāti var izmantot šāda veida datus, apstiprināt tos ar citiem pierādījumiem, lai veidotu lietas," norādīja Hatibs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu