Rīgas domes budžeta izdevumi šogad pieaugs līdz vienam miljardam eiro (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja šovakar atbalstīja pašvaldības 2018.gada budžeta grozījumus, līdz ar kuriem pašvaldības izdevumi šogad sasniegs 1,023 miljardus eiro.

Komitejas sēdē šovakar piedalījās tikai trīs opozīcijas deputāti, kas iztaujāja domes Finanšu departamenta direktori Ilgu Tiknusi.

Deputāts Vilnis Ķirsis (V) pievērsās 22,5 miljonus eiro lielajai dotācijai uzņēmumam "Rīgas satiksme". Tiknuse skaidroja, ka dotācija uzņēmumam jāpalielina, jo samazinājies pārvadājamo pasažieru skaits, kā arī palielinājies to sabiedrības grupu skaits, kam piešķirtas braukšanas maksas atlaides. Uz Ķirša jautājumu par to, vai bez šīs dotācijas uzņēmums bankrotēs, Tiknuse norādīja, ka "tas esot teikts par skaļu", jo uzņēmumam vēl būtu iespējami arī citi risinājumi.

Tiknuse norādīja, ka kopā ar valsts dotāciju "Rīgas satiksme" šogad būs saņēmusi 132,8 miljonus eiro dotāciju.

Deputāts Krišjānis Feldmans (JKP) taujāja, vai taisnība, ka visu rīdzinieku ienākumu nodokļi kopā nav spējīgi nosegt "Rīgas satiksmes" dotāciju, uz ko Tiknuse atbildēt izvairījās.

Feldmans pievērsās arī citiem budžeta grozījumiem un jautāja, kādēļ par 50 000 eiro samazināts finansējums darbinieku sociālās apdrošināšanas iemaksām. Domes finansiste skaidroja, ka gada laikā veidojas ietaupījums saistībā ar darbinieku slimības lapām, atvaļinājumiem un citiem faktoriem.

Opozīcijas deputāts arī jautāja, vai ir ierasta prakse, ka gada beigās vairākām iestādēm "viss iespējamais ietaupījums" tiek novirzīts nevis budžeta deficīta samazinājumam, bet gan izmaksām prēmijām. Tiknuse skaidroja, ka prēmijas katra iestāde un departaments gada sākumā nevar paredzēt visus ietaupījumus, bet, ja gada laikā tie rodas - tiesības piešķirt prēmijas nevarot atņemt, jo "ir cilvēki, kas strādā godprātīgi un to ir pelnījuši". Viņa norādīja, ka tas ir katras iestādes vadītāja lēmums.

Feldmans pievērsās arī 30 000 eiro izdevumiem, kas tiks novirzīti pilsētas interešu pārstāvniecībai Eiropas Savienībā un Maskavā. "Vai, jūsuprāt, 14 000 eiro komandējumiem uz Maskavu ir saimnieciski pamatoti izdevumi?" taujāja deputāts. Tiknuse skaidroja, ka finansējums pārcelts no Ārlietu pārvaldei piešķirtā finansējuma.

Savukārt deputāts Sandis Riekstiņš (JKP) taujāja, kas tie bijuši par ārkārtas apstākļiem, kas liek "Rīgas mežiem" piešķirt 99 000 eiro estrādes soliņu atjaunošanai Dzegužkalna parkā, piknika galdu atjaunošanai Augusta Deglava ielā un citviet. Tiknuse apgalvoja, ka bojājumi radušies "vasaras un rudens vētru laikā".

Budžeta grozījumos vairāki opozīcijas deputāti bija iesnieguši arī priekšlikumus. Piemēram, Juris Pūce (LA), kurš jau tuvākajās dienās sāks darbu Saeimā, rosināja 241 346 eiro novirzīt amatierkolektīvu vadītāju un speciālistu algu palielinājumam, kā arī 119 746 eiro - pašvaldības sociālo darbinieku atalgojumu palielināšanai.

Deputāte Anete Jēkabsone-Žogota (LA) rosināja 350 864 eiro atvēlēt pirmsskolas pedagogu palīgu atalgojuma palielināšanai, bet deputāts Māris Mičerevskis (LA) - 225 438 eiro Rīgas pašvaldības policijas darbinieku algu palielināšanai.

Neviens no kopumā septiņiem opozicionāru priekšlikumiem atbalstīts netika.

Apvienojot valsts un pašvaldības līdzekļus, lielākais budžeta papildinājums plānots Izglītības, kultūras un sporta departamentam - par 12,15 miljoniem eiro.

Finanšu departamenta izdevumiem šogad papildus piešķirs vēl 9,73 miljonus eiro, Īpašuma departamentam - 617 136 eiro, Satiksmes departamentam - 574 275 eiro, Labklājības departamentam - 357 925 eiro, bet Mājokļu un vides departamentam - 52 928 eiro.

Papildu līdzekļus 200 000 eiro apmērā saņems arī "Rīgas enerģētikas aģentūra", 453 424 eiro apmērā - "Rīgas gaisma", 159 436 eiro apmērā - "Rīgas meži", kā arī citas pašvaldības iestādes.

Kopumā pašvaldības pakļautībā esošās iestādēs šogad papildus bija pieprasījušas 25,65 miljonus eiro, taču departaments piekritis atbalstīt 24,76 miljonu eiro papildinājumu.

Lai gan īpašuma nodokļi šogad samazinājušies par 2,4 miljoniem eiro, kopumā pašvaldības ieņēmumi auguši par 15,28 miljoniem eiro. Līdz ar to pašvaldības budžeta ieņēmumi šogad sasniedz 923,69 miljonus eiro, bet izdevumi - 1,023 miljardus eiro. Pavasara grozījumos tika apstiprināts budžets, kas paredzēja, ka pašvaldības izdevumi šogad būs 998 miljoni eiro, bet ieņēmumi 908 miljoni eiro.

Rīgas domes budžeta atlikums patlaban ir 130 miljoni eiro.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu