Turcijas uzbrukumu dēļ ASV atbalstītie spēki Sīrijā aptur operāciju pret "Islāma valsti"

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/AFI

ASV atbalstītā Sīrijas kurdu un arābu bruņoto formējumu alianse apturējusi operāciju pret džihādistu grupējuma "Islāma valsts" pēdējo pretestības perēkli Sīrijas austrumos šajā apvidū pieredzēto Turcijas uzbrukumu dēļ.

Sīrijas Demokrātiskie spēki (QSD), kuros vadošā loma ir kurdu karotājiem, paziņoja, ka Turcijas uzbrukumos viens kurdu kaujinieks nogalināts, bet otrs ievainots.

"Šiem uzbrukumiem turpinoties, mūsu uzbrukumi "Islāma valstij" tiks apturēti uz ilgāku laiku," teikts tīmeklī publicētajā QSD paziņojumā.

ASV trešdien pauda bažas par Turcijas triecieniem kurdu kaujinieku posteņiem Sīrijā, kas novedis pie tā, ka kurdu vadītie formējumi apturējuši uzbrukumu "Islāma valstij".

"Jebkuras puses vienpusēji militāri triecieni Sīrijas ziemeļrietumos, it īpaši ņemot vērā to, ka tuvumā var atrasties amerikāņu personāls, mums rada lielas bažas," žurnālistiem sacīja ASV Valsts departamenta preses sekretārs Roberts Palladino. "Koordinācija un konsultācijas Savienoto Valstu un Turcijas starpā drošības jautājumos ir labāka pieeja."

Turcija trešdien apšaudot kurdu pozīcijas netālu no robežas Kobanē, nogalināja četrus kurdu karotājus.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans dienu iepriekš bija draudējis "iznīcināt" Tautas aizsardzības vienības (YPG) - Sīrijas kurdu lielāko bruņoto formējumu, kas veido kodolu QSD un līdz šim aktīvi karojis ar "Islāma valsti".

Palladino sacīja, ka ASV uztur kontaktus ar Turciju un QSD, "lai uzsvērtu nepieciešamību deeskalēt situāciju".

Viņš norādīja, ka Turcija ir partneris un ka ASV "pilnībā respektē mūsu sabiedrotā robežas drošību".

"Islāma valsts" vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Islāma valsti", grupējums tagad zaudējis teju visas agrākās teritorijas.

Sīrijā "Islāma valsts" kontrolē atrodas vien atsevišķi apgabali plašajā Badijas tuksnesī un Hadžīnas katls Deir ez Zoras provincē līdzās Irākas robežai.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu