SEB ekonomists: iedzīvotāju skaits Latvijas pilsētās tuvākajos gados pieaugs par 200 000 (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Laura

Tuvākajos gados apmēram 200 tūkstoši Latvijas reģionu iedzīvotāju varētu pārcelties uz pilsētām, Latvijas Televīzijas (LTV) radījumā "Tieša runa" sacīja SEB bankas galvenais ekonomists Dainis Gašpuitis.

Kā norāda eksperts, tendence pamest reģionus un pārcelties uz pilsētām labākas dzīves meklējumos vērojama visā Eiropā.

Runājot par iedzīvotāju aizplūšanu no reģioniem, SEB ekonomists min divas iespējas: vai nu iedzīvotāji pārcelsies uz lielajām pilsētām, piemēram, Rīgu, vai arī, ja piepildīsies sliktākais scenārijs, reģionu iedzīvotāji valsti pametīs.

Gašpuitis piebilda, ka šobrīd starp 119 Latvijas novadiem, pozitīvas iedzīvotāju izmaiņas ir 15 pašvaldībās, bet tikai 12 novadi iemaksā pašvaldību izlīdzināšanas fondā.

Runājot par administratīvi teritoriālo reformu, politiskās apvienības "Attīstībai/Par" līderis Juris Pūce uzsvēra, ka pašvaldību skaits jāsamazina vismaz trīskārt.

"2021. gadā pašvaldību vēlēšanām vajadzētu notikt jau jaunajās pašvaldībās," teica Pūce, piebilstot, ka, lai realizētu teritoriālo reformu, ir jāpieņem neliels skaits normatīvo aktu. "To izdarīt nav grūti. Taču ilgstoši ir trūkusi politiskā griba," sacīja Pūce.

Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis gan norādīja, ka pirms lēmumu izdarīšanas būtu nepieciešams ņemt vērā arī novadu un pagastu iedzīvotāju vēlmes.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu