Lipkes memoriālā starptautiska ceļojoša izstāde "Sarkanā Krusta bērni"

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Sarkanā Krusta bērni"
"Sarkanā Krusta bērni" Foto: publicitātes

Žaņa Lipkes memoriālā 1. novembrī plkst.18.30 notiks starptautiskas ceļojošās izstādes "Sarkanā Krusta bērni" atklāšana, kas veltīta 800 bērnu izglābšanās stāstam Pilsoņu kara laikā Krievijā, informē memoriāla pārstāvji.

Ekspozīcija veltīta 1918. gada notikumiem, kad divas bērnu barošanas kolonijas no bada un slimību pārņemtās Petrogradas martā tika nosūtītas uz vasaras brīvdienām Urālos. Drīz vien bērnu atpūtu pārtrauca karadarbība, kas bija sasniegusi atpūtas nometnes reģionu. Bērniem ceļš mājup tika pilnībā slēgts.

Rudenī bērni kopā ar audzinātājiem bija palikuši bez pārtikas un siltām drēbēm. Izšķirošajā brīdī palīdzību nelaimē nokļuvušajiem sniedza biedrības "Amerikas Sarkanais Krusts" darbinieki. Apgādājot bērnus ar pārtiku un visu nepieciešamo, biedrība organizēja abu koloniju pārvietošanu tālāk no frontes līnijas, uz Vladivostoku. Bija pieņemts lēmums nosūtīt bērnus uz dzimto Petrogradu vienīgajā iespējamajā veidā - pa jūras ceļu. Bez vīzām un dokumentiem bērni veica ceļojumu apkārt pasaulei, šķērsojot Japānu, ASV, Panamu, Franciju un Somiju. 1921.gada janvārī visi bērni bija nogādāti mājās, Petrogradā, bet deviņi bērni no lielās grupas atgriezās pie vecākiem Rīgā.

Izstādes iniciatori ir izglābto bērnu pēcteči, starptautiskā solidaritātes projekta "Virs mums Sarkanais Krusts" pārstāvji un Sanktpēterburgas vēstures un kultūras bibliotēkas Bērnu filiāles. Ceļojošā izstāde kopš 2006. gada ir bijusi vairākās valstīs. Šoreiz tā ieguvusi jaunu vizuālo formātu. Apmeklētāji varēs apskatīt kolonistu personīgās mantas, fotogrāfijas, kā arī unikālas dokumentālas liecības par bērnu izglābšanos un piedzīvojumiem ilgā ceļojuma laikā.

Ekspozīcija "Sarkanā Krusta bērni" Rīgā tiks eksponēta līdz nākamā gada 20. maijam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu