Bulgārijā divas augsta ranga amatpersonas apsūdzētas korupcijā saistībā ar pasu izsniegšanu

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Bulgārijā divām augsta ranga amatpersonām izvirzītas apsūdzības par palīdzību iegūt pases apmaiņā pret kukuļiem, trešdien paziņojusi prokuratūra. Ārzemēs dzīvojošo bulgāru valsts aģentūras direktors Petars Haralampievs un aģentūras ģenerālsekretārs Krasimirs Tomovs pārdevuši sertifikātus par bulgāru izcelsmi, kas ļauj personām iegūt Bulgārijas pasi.

Prokuratūra izvirzījusi amatpersonām apsūdzības krāpšanā, nodēvējot šo par smagāko augsta līmeņa korupcijas gadījumu.

Viņiem draud arī apsūdzības par organizēta noziedzīga grupējuma vadīšanu, korupciju un ietekmēšanu.

Haralampievs vada aģentūru kopš 2017.gada jūnija. Prokuratūra uzskata, ka viņa vadības laikā izsniegti tūkstošiem bulgāru izcelsmes sertifikātu, par katru prasot 5000 līdz 8000 eiro lielu kukuli.

Cilvēki, kuri samaksāja kukuli, ieguva sertifikātu jau tajā pašā dienā, lai gan parasti šis process ilgst vairākus mēnešus.

Sertifikātu ieguvēji pēc tam varēja iegūt Bulgārijas pilsonību un Eiropas Savienības (ES) pasi.

Shēma galvenokārt bija mērķēta uz Moldovas, Ukrainas un Maķedonijas pilsoņiem. Šīs valstis neietilpst ES un tajās ir ievērojamas etnisko bulgāru minoritātes.

Radiostacija BNR vēsta, ka šīs shēmas rezultātā nedēļā izdotas 30 līdz 40 pases.

Korupcija ir nopietna problēma Bulgārijā jau daudzus gadus. Eiropas Komisija (EK) pēc aptuveni divām nedēļām nāks klajā ar ikgadējo ziņojumu, kurā novērtēs Bulgārijas progresu cīņā ar korupciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu