Reiz sadūrās divas Piena Ceļa satelītgalaktikas (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Piena Ceļa galaktika
Piena Ceļa galaktika Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Jaunā pētījumā astronomi noskaidrojuši, ka pirms dažiem miljoniem gadu notika divu Piena Ceļa satelītgalaktiku – Mazā un Lielā Magelāna mākoņa – saduršanās.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The Astrophysical Journal Letters”, izpētot jaunus attēlus, kas iegūti ar spēcīgu orbītas teleskopu, Mičiganas Universitātes astronomi pamanīja, ka no Mazā Magelāna mākoņa ir atdalījies tā dienvidaustrumu reģions.

Mičiganas Universitātes astronomijas profesore Sallija Oija (Sally Oey) un pētnieks Džonijs Dorigo Joness (Johnny Dorigo Jones) kopā ar starptautisku pētnieku komandu pie šāda secinājuma nonāca pēc tam, kad izpētīja zvaigžņu pudurus, kas atradās nostāk no Mazā Magelāna mākoņa.

Foto: Johnny Dorigo Jones

“Tas ir ļoti interesanti, ka mums ar Gaia (orbītas teleskops) teleskopu izdevās pamanīt šo zvaigžņu kustību. Šādas kustības satur viss, uz ko mēs skatāmies. Piemēram, ja mēs vērojam kādu staigājam lidojošā lidmašīnā, kustība, ko mēs redzam, sevī ietver gan lidmašīnas, gan krietni lēnākā cilvēka kustību,” skaidroja Joness.

Ar Gaia teleskopu iespējams paredzēt zvaigžņu kustību, balstoties uz vairāku gadu novērojumiem.

Šajā pētījumā ir sniegti pirmie pierādījumi, ka abas šīs satelītgalaktikas salīdzinoši nesen ir sadūrušās.

“Šis ir ļoti interesants atklājums. Ļoti labi var redzēt, kā šis atsevišķais reģions atdalās no mākoņa,” piebilda Oija.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu