Noskaties Latvijas simtgades kinofilmas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

No 7. līdz 13. novembrim, īsi pirms Latvijas simtgades svinībām, kinoteātrī "Splendid Palace" norisināsies nozīmīgākais Latvijas filmu nozares pasākums – Nacionālā kino balva “Lielais Kristaps”. Nedēļas laikā skatītājiem būs iespēja vienkopus noskatīties izcilu Latvijas jaunāko filmu izlasi - visas balvai nominētās filmas, jaunu filmu pirmizrādes, studentu filmas, bērnu filmas, tikties ar filmu autoriem un piedalīties radošajās darbnīcās.

Pateicoties Nacionālā Kino centra programmai “Latvijas filmas Latvijas simtgadei”, šogad “Lielā Kristapa” skatēs ir bagātīgs filmu klāsts un sīva konkurence par balvām.

7. novembrī plkst. 18.30 kino Lielajā zālē festivāls tiks atklāts ar seansu par godu Lielā Kristapa mūža balvas laureātiem - LU profesoram, žurnālistam, kino kritiķim un filmu scenāriju autoram Ābramam Kleckinam un scenāriju autoram, vienam no vērīgākajiem kino procesa vērtētājiem Latvijā Mikam Savisko. 

8. novembrī pirmizrādi piedzīvos režisora Ginta Grūbes dokumentālā filma “Lustrum”, kas veidota sadarbībā ar scenārija līdzautori Sanitu Jembergu un vēsta par čekas metodēm un VDK aģentiem Latvijā. 

“Lustrum”
“Lustrum” Foto: publicitātes

Savukārt 9. novembrī visi aicināti uz režisora Kristiana Riekstiņa debijas filmas “Eva” pirmizrādes seansu, kas nominēta Lielā Kristapa konkursa kategorijā “Labākā īsmetrāžas filma”.  

Tiem, kurus interesē Holivudas kino - Cafe Film Noir visi aicināti uz kino kritiķes Ditas Rietumas sarunu ar latviešu izcelsmes Holivudas aktrisi Rutanju Oldu (Rutanya Alda), Nacionālās kino balvas “Lielais Kristaps” starptautiskās žūrijas pārstāvi. Sarunā tiks izmantoti fragmenti no filmām ar aktrises piedalīšanos. Pazīstamākā filma ar aktrises piedalīšanos ir “Briežu mednieks” (Deer Hunter) (1978), kas saņēmusi “Oskaru”. 

Bērniem un ģimenēm veltīta Lielā Kristapa programma gaidīs skatītājus 10. un 11. novembrī. Mazie skatītāji kopā ar vecākiem, vecvecākiem vai draugiem divos rīta seansos varēs noskatīties filmas “Paradīze 89”, “Bille”, “Turpinājums” un citas, kā arī piedalīties radošajās darbnīcās pirms filmām.

Spēlfilma «Bille»
Spēlfilma «Bille» Foto: Jānis Deinats

11. novembrī, Lāčplēša dienā, pirmizrādi piedzīvos Ludmilas Ikeres dokumentālā filma “100 gadi esības vējos” par 16 Latvijas vienaudžiem, viņu skarbo pieredzi 100 un vairāk dzīves gadu laikā, spēju pārvarēt grūtības, viņu atmiņu stāstiem, skatu uz šodienu un vēlējumiem Latvijas nākotnei. 11. novembrī varēs noskatīties arī sešas “Latvijas koda” filmas, tostarp Armanda Zača filmu “Terapija” par 30 gadus jauna vīrieša centieniem ieviest savā dzīvē radikālas pārmaiņas, Toma Upīša “Sencis” – veltījumu visiem bērniem, kas auguši bez viena no vecākiem, Lienes Laviņas-Kalnaellas “Dabas liegums – Zilaiskalns” par sabiedrības zinātkāres un kultūrvēstures mijiedarbību un citas. Vēl šajā pašā dienā notiks Rīgas poētiskā dokumentālā kino skolas retrospekcija un ārpuskonkursa pirmizrāde “Spertāla Kapričo” – vēstījums par Arvīda Spertāla (1897-1961) dzīvi, devumu Latvijas kultūrā, augstajiem ideāliem mākslā, teātrī, kā arī vēsturiskajiem notikumiem, kas ietekmēja viņa dzīvi. 

Lielā Kristapa kulminācija – festivāla noslēgums un apbalvošanas ceremonija notiks pirmdien, 12. novembrī kino Splendid Palace. Skatītājiem būs iespēja to vērot klātienē, iegādājoties biļetes, vai Latvijas televīzijas tiešraidē.

Jau pēc festivāla noslēguma 13. novembrī visi aicināti uz vēl vienu ārpuskonkursa pirmizrādi –  režisora Mārtiņa Grauda dokumentālo filmu par mākslinieku Miķeli Fišeru, mēģinājumu saslēgties ar trauslo mākslas darba radīšanas brīdi.

Uz visiem Lielā Kristapa filmu seansiem un pasākumiem biļetes pieejamas kinoteātra Splendid Palace kasēs.

Filmu seansi un pasākumi detalizēti šeit.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu