Fotostāsts: padomju iznīcinātāju "kapsēta" Albānijā (1)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Padomju iznīcinātāju "kapsēta" Albānijā
Padomju iznīcinātāju "kapsēta" Albānijā Foto: Reuters/ScanPix

Kučovas militārā bāze Albānijā, kas ilgu laiku stāvējusi dīkā kā Padomju Savienībā un Ķīnā ražotu iznīcinātāju "kapsēta", drīzumā pārtaps NATO spēku bāzē, vēsta aģentūra "Reuters". 

Albānija 2005.gadā "atvaļināja" vairākus desmitus valstij piederošo iznīcinātāju. Tas noveda pie ekonomiskas lejupslīdes Kučovā un tās apkaimē. Kopš 2009.gada, kad Albānija pievienojās NATO, tās gaisa telpā patrulē Itālijas un Grieķijas gaisa spēki.

Pirmajā NATO bāzes izveidošanas posmā tiks ieguldīti vairāk nekā 50 miljoni eiro. Plānots, ka Kučova kļūs par atbalsta bāzi, kurā tiks turēti militārie lidaparāti un rīkotas mācības, aģentūrai "Reuters" stāsta Albānijas aizsardzības ministre Olta Džačka.

Padomju iznīcinātāju "kapsēta" Albānijā
Padomju iznīcinātāju "kapsēta" Albānijā Foto: Reuters/ScanPix

Albānija uzskata, ka ir pelnījusi NATO ieguldījumu, jo piedalījusies centienos nodrošināt stabilitāti Balkānu reģionā un NATO miera uzturēšanas misijās visā pasaulē. "Reģions iegājis neatgriezeniskā eiroatlantiskās integrācijas procesā," uzsver Džačka.

Ziņas par gaidāmo NATO bāzi rosinājušas cerības, ka situācija Kučovā varētu uzlaboties. Civiliedzīvotāji cer uz ekonomisku augšupeju reģionā, kas pieredzējis plašu emigrāciju un bezdarbu.

Padomju iznīcinātāju "kapsēta" Albānijā
Padomju iznīcinātāju "kapsēta" Albānijā Foto: Reuters/ScanPix

Savukārt pēdējā tur apmācīto pilotu paaudze, kas tagad ir pusmūžā, cer atkal dzirdēt motora rūkoņu.

"NATO bāze stiprinās valsts aizsardzības spējas, un ārvalstu investoriem būs lielāka pārliecība par Albāniju. Tas nāk par labu arī nodarbinātībai šajā reģionā," stāsta 68 gadus vecais pensionētais gaisa spēku komandieris Klements Alikadžs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu