ANO nosoda ASV embargo pret Kubu (1)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ANO Ģenerālā asambleja ceturtdien pieņēma rezolūciju, kurā ir nosodīts ASV ekonomiskais embargo pret Kubu, un noraidīja ASV ierosinātus grozījumus, kas spēcīgi kritizētu cilvēktiesību trūkumu šajā salu valstī. Ģenerālās asamblejas pieņemtas rezolūcijas nav juridiski saistošas, bet tās atspoguļo pasaules viedokli.

ASV noteica ekonomisko embargo pret Kubu 1960.gadā pēc Fidela Kastro vadītās revolūcijas un ASV pilsoņiem un uzņēmumiem piederošo īpašumu nacionalizācijas Kubā. 1962.gadā šis embargo tika pastiprināts.

Ģenerālā asambleja, balsojot par Kubas atbalstīto rezolūciju par "Nepieciešamību izbeigt ekonomisko, komerciālo un finansiālo embargo, kuru Amerikas Savienotās Valstis noteikušas pret Kubu", to pieņēma ar 189 balsīm par un divām pret, nevienai valstij neatturoties. ASV un Izraēla bija vienīgās valstis, kas balsoja pret. Moldova un Ukraina balsojumā nepiedalījās.

Pirms tam atsevišķos balsojumos par ASV ierosinātajiem grozījumiem Ukraina un Izraēla bija vienīgās valstis, kas atbalstīja ASV, balsojot par visiem astoņiem grozījumiem. Māršala salas atbalstīja vienu grozījumu. Pret šiem grozījumiem balsoja 114 valstis, bet atturējās 65.

Ierosinātajos grozījumos bija paustas nopietnas bažas par izpausmes brīvības un informācijas pieejamības trūkumu Kubā un par aizliegumu Kubas strādniekiem streikot.

Tie aicināja Kubu pilnībā piešķirt saviem pilsoņiem "starptautiski atzītās pilsoniskās, politiskās un ekonomiskās tiesības un brīvības", izveidot neatkarīgu pilsonisku sabiedrību un atbrīvot cilvēkus, kas aizturēti par savu cilvēktiesību izmantošanu.

Kubas ārlietu ministrs Bruno Rodrigess nosauca ASV noteikto embargo par "kliedzošu, smagu un sistemātisku Kubas vīriešu un sieviešu cilvēktiesību pārkāpumu", kā arī nosodīja ASV ierosinātos grozījumus, nosaucot tos par politizētiem.

"ASV valdībai nav vismaz morālas autoritātes kritizēt Kubu vai kādu citu, ja ir runa par cilvēktiesībām," sacīja Rodrigess.

Viņš apsūdzēja ASV valdību "noziegumos pret cilvēci", norādot uz atombumbu nomešanu Japānā Otrā pasaules kara beigās, karu veikšanu, kas "izraisīja miljoniem cilvēku nāvi, no kuriem daudzi bija nevainīgi", un "ārpustiesas nāvessodu, cilvēku nolaupīšanas un spīdzināšanas" īstenošanu.

Rodrigess apsūdzēja ASV arī savu pilsoņu cilvēktiesību pārkāpšanā, norādot uz afroamerikāņiem, latīņamerikāņiem, citām minoritātēm, bēgļiem un imigrantiem.

GALERIJA: Vecu auto romantika Kubā

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu