Cilvēktirgotāju grupējums no Latvijas atzīst vainu Lielbritānijas tiesā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijā noslēgusies vērienīga cilvēktirdzniecības prāva, kurā deviņi cilvēki atzina vainu latviešu strādnieku atvešanā uz Lielbritāniju, kur tiem nācās dzīvot briesmīgos apstākļos un strādāt ilgas maiņas par niecīgu atalgojumu, vēsta raidorganizācija BBC. Viņi tika arestēti aizdomās par cilvēku vervēšanu modernajā verdzībā.

Cilvēktirgotāju banda tika aizturēta pēc policijas veiktām kratīšanām vairākos mājokļos Latvijā un Anglijas pilsētā Dārbi. Tās notika 2017.gada septembrī un 2018.gada februārī.

Notingemas tiesā izskanēja, ka piecu gadu laikā par cilvēktirgotāju upuriem kļuvušas vismaz 30 personas, taču patiesais cietušo skaits varētu būt augstāks. Dārbišīras grāfistes policija norādīja, ka tas esot apjomīgākais cilvēktirdzniecības gadījums, ko tā jebkad izmeklējusi.

Cilvēktirgotāji savus upurus - nabadzīgus vīriešus - pievilināja ar solījumiem par darba iespējām Lielbritānijā. Viņi tika iekārtoti darbā vairākās pārtikas ražotnēs Dārbi un izmitināti ļoti sliktos apstākļos.

Atrastie Latvijas pilsoņi Lielbritānijā strādājuši par ļoti nelielu atlīdzību. Policijai ir aizdomas, ka upuri nav varējuši piekļūt bankas kontiem, kas bijuši atvērti uz viņu vārda, februārī ziņoja aģentūra LETA.

Kā norāda "Derby Telegraph", nelikumīgais rūpals grupējuma dalībniekiem ļāvis turīgi dzīvot, tērējot upuriem atņemto algas daļu lidojumos, dārgās automašīnās un rotaslietās. Upuri tikmēr esot strādājuši garas, nogurdinošas maiņas un gulējuši uz grīdas noliktos netīros matračos.

Daudzi upuri nemaz neesot zinājuši, cik daudz nopelna savā darba vietā, jo grupējums kontrolējis viņu finanses un dokumentus, saņēmis pabalstus un izveidojis bankas kontus upuru vārdā.

Deviņu tiesāto cilvēku vidū ir pieci vīrieši un četras sievietes. Viņi sākotnēji noliedza apsūdzību cilvēktirdzniecībā ar mērķi ekspluatēt savus upurus, taču vēlāk savu vainu atzina.

"Ar Latvijas Valsts policiju mums izdevās atrast un pasargāt vēl vairākus upurus, kuri bija atgriezušies Latvijā, un viņiem tas deva iespēju izteikties tiesā," norāda britu policijas pārstāvis Karls Četvins.

Grupējumu vadīja 54 gadus vecais Ainars Pelcis. Trešdien Pelcis un pārējie astoņi cilvēki atzina vainu apsūdzībā par plāniem ievest cilvēkus Lielbritānijā ekspluatācijas nolūkos.

Tiesa atsauca pret visiem grupējuma locekļiem izvirzītās apsūdzības par piespiedu nodarbināšanu.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu